Sindicatul Liber RomaniaFilm susţine că Scala Cinema ar fi fost închiriat unei biserici

Salariaţii Cinematografului Scala susţin că au aflat că cinema-ul "s-a închiriat către Biserica Isus Speranţa României (...) urmând ca sala de spectacole să fie destinată excusiv slujbelor religioase", potrivit unui comunicat al Sindicatului Liber RomaniaFilm remis MEDIAFAX.

387 afișări
Imaginea articolului Sindicatul Liber RomaniaFilm susţine că Scala Cinema ar fi fost închiriat unei biserici

Sindicatul Liber RomaniaFilm susţine că Scala Cinema ar fi fost închiriat unei biserici

Sindicatului Liber RomaniaFilm a trimis, duminică, 8 mai, o scrisoare publică, adresându-se presei şi ministrului culturii, Corina Şuteu, pentru a atrage atenţia "asupra situaţiei Cinematografului Scala din Bucureşti, aflat în administrarea RADEF RomaniaFilm şi asupra situaţiei salariaţilor angajaţi în cadrul acestui cinematograf".

Sindicatul îl acuză pe şeful serviciului de exploatare cinematografe, Pascu Marinel, printre altele, că ar fi scos ilegal la licitaţie Cinematograful Corso şi ar fi predat "la primăria sectorului 3" Cinematograful Gloria.

"De două luni Cinematograful Scala a funcţionat fără apa menajeră, pentru că a acestea a fost închisă pentru nepaltă, deşi cinematograful era deschis publicului spectator, salariaţii suportând nişte condiţii greu de descris, cu urină şi fecale ce trebuiau curăţate cu apa cumpărată de aceştia, dl Pascu Marinel, care era direct responsabil, nu a făcut absolut nimic, pentru găsirea unor resurse financiare, pentru a achita datoria şi să remedieze situaţia", acuză sindicatul.

Totodată, în comuniatul trimis, se afirmă: "Săptămâna trecută salariaţii au aflat cu stupoare faptul că Cinematograful s-a închiriat către Biserica Isus Speranţa României, aceştia au plătit în contul chiriei, datoria la Asociaţie pentru apa menajeră, urmând ca sala de spectacole să fie destinată excusiv slujbelor religioase şi predicilor acestei biserici".

În scrisoare se spune că Pascu Marinel ar fi anunţat salariaţii cinematografului că urmează să fie introduşi în şomaj tehnic pe o perioadă de trei luni cu un salariu de 75%, începând cu data de 9 mai 2016, deşi tot conducerea Regiei (citată în această scrisoare) a anunţat că "în luna aprilie regia s-a aflat pe profit". Astfel, sindicatul se întrebă "dacă acesta informaţie este reală, care este motivul pentru care se întroduc salriaţii în şomaj tehnic, acesta fiind posibil doar în cazul în care regia este pe pierdere?".

"De asemenea altă situaţie care contrazice starea de fapt este că în permanenţă se facă angajări în aparatul tessa, cu salarii de minimum 4.200 lei, ultimul angajat fiind săptămâna trecută la departamentul PSI, deşi niciun cinematograf nu are autorizare ISU. Acesta problemă ar trebui verificată de Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă, toate cinematografele nerespectand normativele legale în vigoare, fiind un real pericol şi pentru angajaţi şi pentru spectatori. Nici măcar stingătoarele nu sunt în termen de garanţie, ce să mai vorbim despre ignifugarea materialelor de construcţie sau evacuările. În cazul unui incendiu într-un cinematograf, toată conducerea regiei va răspunde penal", mai afirmă Sindicatul Liber RomaniaFilm.

Scrisoare atrage atenţia "tututor regizorilor şi producătorilor de film românesc" şi aertizează că "odată cu închiderea acestui cinematograf, filmul românesc nu va mai avea niciun ecran în Bucureşti, Cinematograful Europa fiind în stare de executare silită", susţinând totodată că este revoltătoare situaţia de a avea o biserică care să funcţioneze "într-un cinematograf cu o istorie de 100 de ani".

Totodată, sindicatul a lansat o invitaţie către presă pentru ziua de luni, 9 mai, la ora 14:00, când la Cinematograful Scala va avea loc o întâlnire, fiind prezenţi liderii de sindicat, salariaţii Cinematografului, dar şi conducerea regie, "aceasta venind să le predea salariaţiilor documentele de intrare în şomaj tehnic".

Actuala conducere a cinematografului formată din directorul general – Mironescu Adrian, directorul economic – Codruţ Lungu şi şeful serviciu exploatare cinematografe – Pascu Marinel, conform scrisorii Sindicatului Liber RomaniaFilm.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici