Sir Simon Rattle: Pentru Filarmonica din Berlin este un privilegiu să participe la Festivalul Enescu

Dirijorul Sir Simon Rattle a declarat, joi, la o conferinţă de presă, că pentru Filarmonica din Berlin este un mare privilegiu să participe la Festivalul Internaţional "George Enescu" şi speră ca publicul din România să fie fericit după ce îi va asculta pe membrii acestei orchestre.

327 afișări
Imaginea articolului Sir Simon Rattle: Pentru Filarmonica din Berlin este un privilegiu să participe la Festivalul Enescu

Sir Simon Rattle: Pentru Filarmonica din Berlin este un privilegiu să participe la Festivalul Enescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Filarmonica din Berlin, sub bagheta dirijorului Sir Simon Rattle, a susţinut, joi, de la ora 20.00, pentru prima dată un concert la Festivalul Internaţional "George Enescu", după 18 ani de negocieri.

În acest context, joi, la Sala Palatului, a avut loc o conferinţă de presă, la care au participat Sir Simon Rattle, dirijor al Filarmonicii din Berlin, Stanley Dodds, Media Chairmen, Martin Hoffmann, General Manager, Oana Marinescu, director de comunicare la Festivalul Enescu, şi Laurenţiu Dincă, singurul muzician de origine română din Orchestră.

Întrebat care sunt primele sale impresii despre România, Sir Simon Rattle a precizat că tocmai a sosit în ţară şi nu poate răspunde la această întrebare, însă a menţionat că membrii Filarmonicii din Berlin sunt încântaţi să se reîntoarcă aici, după o perioadă atât de lungă. El a afirmat că unii dintre aceştia au mai fost în România, în timp ce alţii vor cânta pentru prima dată în ţară.

De asemenea, celebrul dirijor a spus că Festivalul Enescu este un eveniment special. "Suntem foarte fericiţi să împărtăşim cu voi această experienţă. Pentru noi, este un mare privilegiu să fim aici", a spus Sir Simon Rattle.

Totodată, acesta a menţionat că a auzit poveşti extraordinare despre dirijorii Sergiu Celibidache şi Constantin Silvestri.

"Suntem foarte fericiţi să fim aici. Pentru noi este un mare privilegiu. Sper că veţi reuşi să auziţi ce face ca Filarmonica din Berlin să fie specială. (...) Sper că veţi fi fericiţi cu ce am pregătit pentru voi. Noi suntem încântaţi să fim aici", a mai afirmat Sir Simon Rattle.

Totodată, întrebat cum se realizează repertoriul din spectacole - dacă este ales de el, de management sau de artişti -, Sir Simon Rattle a spus că decizia o iau împreună, deşi, el, în calitate de dirijor, are, cel mai adesea, dreptul la prima alegere.

"Este o muzică aleasă de artişti şi este minunat, este unul dintre motivele pentru care orchestra cântă aşa cum o face", a spus celebrul dirijor.

"Am încercat de-a lungul anilor, să cântăm de la muzică barocă la muzică de ieri şi să acoperim o gamă cât mai mare. Cred că toată muzica este interconectată", a mai spus Sir Simon Rattle.

De asemenea, întrebat ce reprezintă George Enescu pentru Filarmonica din Berlin, acesta a răspuns: "Ca orice orchestră, «Rapsodia Română» este o parte din ceea ce cântăm. Eu mi-am dorit de mult să interpretez «Oedipe», despre care cred că este una dintre cele mai grozave opere, uitate. Slavă Domnului, acum este mai mult interpretată. Poate, în viitor, când nu voi mai fi şef, voi putea să fac asta", a mai spus celebrul dirijor. "Sper să ne iertaţi de data asta şi sperăm că data viitoare când vom veni vom cânta", a completat acesta.

Totodată, Sir Simon Rattle a spus că, în perioada cât el va fi dirijor la Filarmonica din Berlin, până în 2018 când îi expiră contractul, nu există nicio şansă să se întoarcă la Festival, dar speră ca Orchestra să revină în România împreună cu succesorul său (Kirill Petrenko, n.r.) şi el să se întoarcă împreună cu aceştia. De asemenea, Sir Simon Rattle a spus că istoria Festivalului Enescu este foarte importantă.

La rândul său, Martin Hoffmann a profitat de ocazie pentru a-i mulţumi lui Mihai Constantinescu - directorul Artexim, o instituţie publică a Ministerului Culturii prin care este organizat Festivalul Internaţional "George Enescu" -, care a insistat ca Filarmonica din Berlin să vină la Festival.

"În mod normal, este dificil pentru noi în această perioadă a anului, dar Mihai Constantinescu a insistat să venim. (...) Să descoperim oraşul vostru, să descoperim publicul, să concertăm în cadrul acestui festival minunat reprezintă un privilegiu pentru noi. Mulţumim tututor celor care au făcut acest eveniment posibil. Suntem foarte mândri şi fericiţi să fim aici", a spus Hoffmann.

Întrebat ce i-a convins pe membrii Filarmonicii din Berlin să vină la Festivalul Enescu, după o perioadă atât de lungă de negocieri, el a spus că aceştia au foarte multe concerte de susţinut şi din acest motiv a fost dificil să participe până în prezent. Însă, ceea ce i-a convins în cele din urmă a fost aniversarea din acest an a Festivalului. Martin Hoffmann a adăugat că este un Festival minunat şi acest lucru s-a văzut mai ales în ultimii ani.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" are loc între 30 august şi 20 septembrie, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la naşterea marelui compozitor român şi 60 de ani de la moartea sa. Festivalul aduce publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini de la conferinţă)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici