Sky News a "autorizat" piratarea unor e-mailuri într-un caz de escrocherie

Postul britanic de televiziune Sky News, legat de grupul Murdoch, a recunoscut joi că a "autorizat" de două ori şi în "interesul publicului" piratarea unor e-mailuri, în cadrul anchetei asupra unui celebru caz de escrocherie datând din anii 2000.

262 afișări
Imaginea articolului Sky News a "autorizat" piratarea unor e-mailuri într-un caz de escrocherie

Sky News a "autorizat" piratarea unor e-mailuri într-un caz de escrocherie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat, postul de televiziune a recunoscut că a "autorizat un jurnalist să acceseze e-mailurile unor persoane suspectate de activităţi ilegale". "Aceste acţiuni erau justificate pe plan editorial şi în interesul public", a afirmat acesta.

Cazul evocat de Sky News datează din anii 2000: un cuplu, John şi Anne Darwin, a înscenat în 2002 moartea soţului într-un accident de caiac-canoe pentru a încasa asigurarea de viaţă. Postul de televiziune susţine că a transmis poliţiei mesajele piratate care au jucat un rol "esenţial" pentru a ajuta poliţia să dovedească vinovăţia cuplului în 2008.

Întrebată în legătură cu importanţa acestor mesaje, o purtătoare de cuvânt a poliţiei a explicat pur şi simplu că acestea "făceau parte din probele prezentate" în faţa justiţiei în cazul de escrocherie.

Sky News este un post de televiziune din cadrul BSkyB al cărui principal acţionar este News Corp., al lui Rupert Murdoch. În urma anunţului Sky News, acţiunile BSkyB au scăzut cu 3 la sută, cea mai importantă scădere a indicelui Footsie-100 al principalelor valori la Bursa din Londra înregistrată joi.

News Corps. este afectată din vara trecută de un caz de interceptări realizate de fostul său tabloid britanic News of the World (NotW). James Murdoch, fiul magnatului media, prezentat într-o perioadă ca succesorul acestuia, a demisionat marţi de la conducerea preşedinţiei BSkyB, dând asigurări că vrea să evite ca firma să fie înghiţită de scandal.

Conştient de "interesul tot mai mare asupra practicilor editoriale", Sky News a dat asigurări, joi, că a comandat un studiu "extern al mesajelor din arhivă" şi un audit al plăţilor efectuate de jurnaliştii săi, o aluzie la un eventual caz de corupţie.

Acesta afirmă că studierea mesajelor, care ajuns la final, nu a "evidenţiat materiale îngrijorătoare". "Dacă au fost găsite nereguli, am lansat imediat o anchetă", adaugă comunicatul.

În plus, Simon Cole, care în calitate de director de redacţie la Sky News a autorizat un jurnalist să pirateze e-mailuri, şi-a a anunţat joi demisia de la postul de televiziune, unde lucra ca redactor-şef.

"Intenţionam de ceva vreme să părăsesc Sky News după 17 ani" petrecuţi în această companie, a declarat Simon Cole pe contul său de Twitter. "Nu are legătură cu dosarul Darwin. Nu există o legătură", a precizat el.

Rupert Murdoch încearcă să evite ca scandalul NotW, care s-a dublat de o afacere de corupere a funcţionarilor de către jurnalişti de la cotidianul său The Sun în schimbul informaţiilor, să se extindă la întregul său grup.

Potrivit poliţiei, NotW a interceptat convorbirile a 800 de persoane în anii 2000, personalităţi, membri ai familiei regale sau simpli cetăţeni aflaţi în centrul evenimentelor la momentul respectiv. Tabloidul a fost constrâns să se închidă în iulie din cauza scandalului care, în plus, a obligat grupul Murdoch să indemnizeze peste 50 de victime.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici