Sofia Vicoveanca: Marioara Murărescu a adus lumină în sufletul oamenilor

Interpreta de muzică populară Sofia Vicoveanca a declarat pentru MEDIAFAX că decesul Marioarei Murărescu este "o pierdere uriaşă", precizând că aceasta a adus lumină în sufletul oamenilor promovând cântecul adevărat.

148 afișări
Imaginea articolului Sofia Vicoveanca: Marioara Murărescu a adus lumină în sufletul oamenilor

Sofia Vicoveanca: Marioara Murărescu a adus lumină în sufletul oamenilor (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Este foarte trist. Este o zi neagră, am pierdut un simbol. Ea a vorbit mereu despre lumină şi ea a fost cea care a adus lumină în sufletul oamenilor (...) Marioara întotdeauna sfătuia interpreţii. A fost alături şi de tineri, i-a încurajat, le explica cum să se îmbrace, cum să se poarte. A fost ca o fereastră deschisă spre viitor şi n-a făcut niciodată rabat de la calitate. Dumnezeu să o odihnească!", a spus Sofia Vicoveanca.

Cântăreaţa a precizat că este la Suceava şi din păcate nu va putea participa la înmormântare, dar va fi alături de aceasta cu sufletul. "Eu am ţinut legătura cu ea şi când era internată la Elias, am fost aproape de ea ca să ştie că nu este singură", a mai spus Sofia Vicoveanca. "Este o pierdere uriaşă", a mai spus interpreta de muzică populară.

Realizatoarea de televiziune Marioara Murărescu a încetat din viaţă în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani, potrivit postului de televiziune public.

Potrivit unor surse apropiate familiei, Marioara Murărescu a murit la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti.

Realizatoarea de televiziune era bolnavă de foarte multă vreme. Anul trecut, în vară, Marioara Murărescu a fost supusă unei intervenţii de îndepărtare a unei tumori la coloana vertebrală. Totodată, ea a fost bolnavă de cancer mamar.

Marioara Murărescu a fost o ambasadoare a folclorului românesc, despre care obişnuia să spună că este "ceva viu, care ne reprezintă, şi prin care putem să cunoaştem neamul acesta".

Născută pe 1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel, Marioara Murărescu a devenit celebră ca realizatoare şi prezentatoare a emisiunii de televiziune "Tezaur folcloric", difuzată pe TVR.

Potrivit site-ului televiziunii publice, Marioara Murărescu a absolvit Conservatorul de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti în 1972. În 1971 şi-a început cariera la Radioul public, iar în 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.

Prima încercare de realizare a celebrei emisiuni "Tezaur Folcloric" a avut loc în 1978, dar abia în 1982 a primit un spaţiu fix în grila de programe a televiziunii.

De-a lungul carierei sale a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova, la Bucureşti şi Chişinău.

De asemenea, a realizat primul disc de aur "Tezaur folcloric" (1992), prima casetă video "Tezaur folcloric" (2000), lucrarea "Cu ochii lumii" (cuprinzând diverse opinii despre emisiunea "Tezaur folcloric").

A primit, printre altele, premiul pentru cercetare, pentru lucrarea "Cântecul propriu-zis din Muscel" (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale "Mihail Jora" (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul "Dragoş Vrânceanu" (1996), Premiul de excelenţă acordat de Fundaţia Ethnos - 1998.

În aprilie 2009, Marioara Murărescu a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Cavaler.

Anul trecut, la Salonul de carte Bookfest, a fost lansată, la editura Litera, colecţia "Mari interpreţi de folclor", volumul I - "Maria Lătăreţu", de Marioara Murărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici