Soprana Mirela Zafiri va fi înmormântată miercuri la Lugoj

Soprana Mirela Zafiri va fi înmormântată miercuri, în oraşul ei natal, Lugoj, ceremonia fiind programată de la ora 17.00, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Operei din Braşov.

1751 afișări
Imaginea articolului Soprana Mirela Zafiri va fi înmormântată miercuri la Lugoj

Mirela Zafiri (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Ovidiu Mezei, secretarul muzical al Operei din Braşov, unde soprana Mirela Zafiri era angajată, a precizat că va merge la înmormântare, alături de directorul instituţiei Cecilia Doiciu, precum şi de mai mulţi solişti şi alţi artişti ai teatrului liric.

Trupul neînsufleţit al sopranei Mirela Zafiri, decedată luni, a fost dus în aceeaşi zi la Lugoj, oraşul natal al artistei şi depus în casa părintească, unde va rămâne până miercuri.

Soprana Mirela Zafiri, de la Opera din Braşov, a murit luni, la vârsta de 41 de ani, după o lungă suferinţă în privinţa căreia a fost foarte discretă, ea susţinând ultimul spectacol pe scena operei braşovene pe 31 martie, a declarat pentru MEDIAFAX Ovidiu Mezei.

Convoiul funerar a plecat luni dimineaţă, din Bucureşti, unde locuia artista cu soţul său, Iorgos Zafiri, un om de afaceri de origine greacă, şi cu fiica ei.

Secretarul muzical a mai spus că artista locuia la Bucureşti şi venea la Braşov ori de câte ori era nevoie pentru a susţine spectacole pe scena operei, a cărei angajată era din 2001.

A început să se simtă rău de la sfârşitul lunii noiembrie, anul trecut, iar ultimul spectacol pe scena operei braşovene l-a susţinut pe 31 martie, în rolul titular din "Lucia di Lammermoor", a mai spus Mezei, precizând că soprana a fost foarte discretă în privinţa suferinţei ei, dar a avut, se pare, o boală incurabilă.

"Vocal, era superbă" în continuare, deşi starea ei fizică nu era deloc bună, a mai spus Ovidiu Mezei.

Pe de altă parte, conducerea şi colectivul Operei Naţionale Bucureşti deplâng trecerea în nefiinţă a sopranei Mirela Zafiri, prim-solistă a Operei din Braşov, potrivit unui comunicat remis marţi MEDIAFAX. Pe scena Operei Naţionale Bucureşti, soprana Mirela Zafiri a fost aplaudată, în ultima perioadă, pentru rolul Cotoşman din opera "Motanul Încălţat" semnată de Cornel Trăilescu, se mai arată în comunicat.

Zeci de mesaje de condoleanţe au fost postate pe pagina de Facebook a sopranei. Printre cei care îi aduc un ultim omagiu artistei pe pagina sa de Facebook se numără mezzosoprana Ruxandra Donose. "Cu gândul şi sufletul la tine, Mirela dragă, să te odihneşti în pace!", a scris Ruxandra Donose.

Soprana Felicia Filip a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că moartea Mirelei Zafiri, pe care a numit-o o artistă de o mare valoare, mereu preocupată de cariera ei, este o mare pierdere, atât pentru muzică, cât şi pentru familia acesteia.

"A fost o artistă de o mare valoare, mereu preocupată de cariera ei. Era o persoană frumoasă. Am cunoscut-o bine, de mai mulţi ani, atât la Opera din Constanţa, cât şi la Opera din Braşov, pentru că am participat la toate evenimentele culturale unde soţul meu (Cristian Mihăilescu, n.r.) a fost director. E o pierdere pentru lumea artistică. Astăzi dimineaţă am aflat vestea. Nu am putut să cred. Îşi trăia viaţa normal şi nu a dorit să se ştie că ar suferi de ceva. Bine, noi de multe ori nu înţelegem ce face Dumnezeu cu noi şi ni se pare o mare nedreptate. Era nevoie de ea şi în muzică, dar şi în familia ei", a spus soprana Felicia Filip pentru corespondentul MEDIAFAX.

Născută în Lugoj, Mirela Zafiri a studiat pianul, viola şi chitara încă din primii ani de şcoală. A fost licenţiată a Universităţii de Muzică Bucureşti, clasa prof. univ. Georgeta Stoleriu (1997), şi absolventă a Masterului Universităţii de Muzică Bucureşti, specializarea Artă vocală, la aceeaşi clasă (1999). A mai participat la masterclass-uri cu Georgeta Stoleriu - Izvorul Mureşului (1994), Piatra Neamţ (1996), Arta Florescu - Bucureşti (1997), Mariana Nicolesco - Brăila (1998), Toma Popescu - Viena (1999) - şi Ionel Pantea - Budapesta (2000). În 2001, şi-a luat doctoratul în ştiinţe muzicale la Universitatea de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Grigore Constantinescu. A realizat peste 230 de minute de înregistrări radio, două CD-uri, peste 45 de recitaluri de lied, turnee în Italia, Franţa, Germania, Elveţia, Spania, Austria. A fost laureată a festivalurilor "Mihail Jora" 1998 şi "Ionel Perlea" 1999. Pentru notabilele interpretări ale lied-ului românesc i-a fost decernat premiul Actualităţii Muzicale pe anul 2000. Totodată, a primit premiul I la Concursul European de Muzică "Euterpe" secţiunea canto, Taranto (Lama) Italia, decembrie 2002, Concursul Citta' di Castelfidardo, Castelfidardo, Ancona, februarie 2003, Festivalul Artelor din Pyongyang, Coreea, aprilie 2003, Crizantema de Aur, Târgovişte 2004, precum şi premiul de excelenţă pentru promovarea lied-ului românesc, Braşov, mai 2003.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici