Soprana Montserrat Caballe, CONDAMNATĂ la închisoare cu suspendare

Soprana spaniolă Montserrat Caballe a fost condamnată, marţi, la şase ani de închisoare cu suspendare, după ce a fost găsită vinovată de evaziune fiscală, informează bbc.com.

4353 afișări
Imaginea articolului Soprana Montserrat Caballe, CONDAMNATĂ la închisoare cu suspendare

Soprana Montserrat Caballe, CONDAMNATĂ LA ÎNCHISOARE cu suspendare, pentru evaziune

Procurorii au spus că renumita interpretă de operă datorează fiscului spaniol suma de 508.468 de euro, reprezentând taxele aferente veniturilor obţinute de artistă.

În vârstă de 82 de ani, Montserrat Caballe a recunoscut în 2010 că, deşi locuia în Spania, şi-a schimbat în mod fictiv reşedinţa, figurând ca rezident în Andorra, şi că a făcut acest lucru din cauza taxelor prea mari din Spania.

Condamnarea de marţi reprezintă rezultatul unui acord încheiat de soprană cu Procuratura spaniolă, care a evitat deschiderea unui proces penal.

Montserrat Caballe a devenit cunoscută şi publicului pop-rock cu single-ul "Barcelona", celebrul ei duet cu Freddie Mercury, solistul trupei Queen, dar şi show-ului spectaculos pe care l-a susţinut la deschiderea Jocurilor Olimpice de vară din 1992.

Artista nu va merge însă în închisoare, întrucât toate condamnările acordate în premieră unor persoane sau cele ale căror sentinţe sunt mai mici de doi ani se acordă cu suspendare în Spania.

Potrivit Departamentului de Justiţie al regiunii Catalonia, celebra soprană a primit şi o amendă de 326.000 de euro.

Procurorii spun că Montserrat Caballe a câştigat mai mult de 2 milioane de euro dintr-o serie de înregistrări şi concerte susţinute în Spania, Germania, Elveţia, Italia şi Rusia, în anul 2010.

Soprana a susţinut iniţial că era rezident al statului Andorra în acea perioadă, dar a recunoscut ulterior că a locuit de fapt în Spania în perioada menţionată şi că singurul ei obiectiv a fost acela de "a nu plăti taxe pentru statul spaniol".

Potrivit documentelor prezentate în instanţă, Montserrat Caballe a semnat toate contractele aferente acelor concerte prin intermediul unei companii-fantomă înregistrată în Andorra şi şi-a depus toate veniturile într-o bancă din acest stat minuscul, aflat la graniţa dintre Spania şi Franţa.

Soprana spaniolă, născută pe 12 aprilie 1933 într-o familie săracă din Barcelona, a devenit începând din anii 1960 una dintre cele mai cunoscute interprete de operă din lume. A debutat cu rolul Lucrezia Borgia în 1965 la Carnegie Hall din New York şi, într-o carieră prestigioasă de peste 50 de ani, a cântat pe cele mai mari scene lirice ale lumii, precum Metropolitan Opera, San Francisco Opera şi Opera de Stat din Viena, alături de cei mai buni tenori ai lumii, precum Luciano Pavarotti şi Placido Domingo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici