Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac au părăsit şedinţa Comisiei Media

Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac au părăsit şedinţa CRP, programată joi, cerându-le membrilor Clubului Român de Presă şi lui Cezar Ion să îşi retragă declaraţiile publice la adresa lor.

159 afișări
Imaginea articolului Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac au părăsit şedinţa Comisiei Media

Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac au părăsit şedinţa CRP (Imagine: Mediafax Foto)

La începutul audierilor, Sorin Roşca Stănescu i-a întrebat pe membrii Comisiei Media dacă îşi asumă declaraţiile anterioare şedinţei, care îl acuză pe el şi pe Bogdan Chirieac fără să le ceară un punct de vedere.

"Am venit aici pentru a vă întreba în ce măsură vă asumaţi cele două comunicate pe care organizaţiile media reprezentate aici le-au dat publicităţii, comunicate în care ne acuzaţi înainte de a fi audiaţi", a declarat Roşca Stănescu.

Membrii Clubului Român de Presă prezenţi la şedinţă au declarat că îşi asumă comunicatul CRP.

Pe de altă parte, Cezar Ion, preşedintele AJR, a precizat că el a făcut o declaraţie în nume propriu, aceasta nefiind un punct de vedere al organizaţiei pe care o reprezintă.

Cătălin Tolontan a declarat, la rândul său, că această Comisie Media are ca rol emiterea sau nu a unei decizii în acest caz.

"Avem de discutat conţinutul unor stenograme din punct de vedere deontologic, nu juridic, nu de alt fel", a declarat şi Cristian Dimitriu.

Sorin Roşca Stănescu a replicat că nu s-a întâmplat niciodată ca CRP să dea un verdict în cazul a doi jurnalişti fără ca respectivii să fie audiaţi, aceasta fiind o "situaţie fără precedent".

Înainte de a părăsi comisia, Chirieac şi Roşca Stănescu au cerut Clubului Român de Presă să-şi retragă comunicatul public şi preşedintelui AJR să-şi retragă declaraţia. "Vă solicit ca, până duminică, să deliberaţi, cu uşile închise sau dechise, să luaţi o decizie în ceea ce priveşte luările de poziţie anterioare", a declarat Roşca Stănescu, precizând că va organiza duminică, împreună cu Bogdan Chirieac, o conferinţă de presă.

"Duminică, la o oră pe care o vom anunţa ulterior, vom face o întâlnire cu dumneavoastră (presa, n.r.) şi vă răspundem tuturor întrebărilor pe care le veţi pune, cu tot respectul pe care suntem datori să îl avem faţă de presă şi faţă de opinia publică", a declarat, la ieşirea de la Comisia Media, Sorin Roşca Stănescu.

"Nu ai cum să condamni oameni, profesional, moral, juridic, fără să îi audiezi, pe baza unor titluri apărute în nu ştiu ce publicaţie, fără să îi întrebi. Aşa ceva nu este posibil într-un stat de drept", a precizat Bogdan Chirieac.

"Dumneavoastră sunteţi cei legitimi să ne condamnaţi sau să consideraţi dacă am procedat corect", a concluzionat Roşca Stănescu adresându-se presei.

"Este regretabil comportamentul domnilor Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac. Domniile lor au încercat o diversiune în faţa dumneavoastră, după care s-au ridicat şi au părăsit întâlnirea noastră, refuzând să discute despre fondul problemei. Comisia Media, în acest moment, începe deliberările şi, în foarte scurt timp, vom da un comunicat al acestui organism deontologic", a declarat Cezar Ion.

"Încă o dată, domnii Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac dau dovadă de un stil, un fel diferit de a înţelege să poarte discuţiile pe marginea problemelor de natură deontologică. (...) Sunt convins că mulţi dintre colegii noştri de breaslă aşteaptă un punct de vedere (...) sau, mai bine zis, aşteaptă un răspuns la întrebarea dacă felul în care se comportă, atitudinea domnilor Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac este o atitudine jurnalistică, o atitudine corectă din punct de vedere al profesiei de jurnalist", a declarat Cezar Ion după plecarea celor doi.

Totodată, Cezar Ion a precizat că preşedintele ANI, Cătălin Macovei, a remis un punct de vedere scris Comisiei, document ce va fi luat în considerare în cadrul discuţiilor.

Membrii Comisiei Media continuă discuţiile şi după plecarea celor doi. Şedinţa se desfăşoară cu uşile închise.

La şedinţa de joi, care are loc la sediul Clubului Român de Presă, au venit Sorin Roşca Stănescu, Bogdan Chirieac, şi membrii CRP - Indira Crasnea, preşedintele Clubului, Cătălin Tolontan, Cristi Dimitriu, Cezar Ion, Ciprian Stoianovici, Cosmina Noaghea, Remus Anghel. Şedinţa este prezidată de Cezar Ion.

Înainte de a intra la Comisia Media, Sorin Roşca Stănescu a declarat că este regretabil că presa nu are acces la şedinţă, pentru că nu va vorbi despre secrete de stat. "Normal presa ar trebui să fie prezentă pentru că nu vorbim secrete de stat".

Întrebată cu privire la accesul presei la şedinţă, preşedintele CRP Indira Crasnea a declarat ca membrii comisiei vor decide la începutul şedinţei dacă va fi permis accesul. Ulterior, membrii comisiei au decis ca presa să aibă acces la începutul şedinţei, deliberările urmând a avea loc cu uşile închise.

CRP şi AJR au decis să convoace Comisia Media, organism comun de autoreglementare în materie de deontologie, pentru discutarea cazului Sorin Roşca Stănescu - Bogdan Chirieac - Cătălin Macovei. Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac au fost invitaţi să îşi exprime un punct de vedere în cadrul şedinţei sau să remită Comisiei Media o opinie scrisă. De asemenea, Comisia Media i-a solicitat preşedintelui ANI, Cătălin Macovei, să-şi prezinte oficial poziţia faţă de cele semnalate în presă.

Scandalul Roşca Stănescu - Macovei - Chirieac a apărut după ce un cotidian central a publicat, în două episoade, înregistrări ale unor discuţii între cei trei în timpul cărora Roşca Stănescu îi arăta lui Macovei dovezi care atestă implicarea sa, ca martor, într-o înţelegere de împrumut între două persoane, cerându-i, pentru a nu le publica, informaţii din dosarele de la ANI ale unor lideri democrat-liberali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici