Spectacole de Peter Brook şi Andrei Şerban, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

"De ce, de ce", montat de Peter Brook la Schauspielhaus Zürich, Teatro Garibaldi di Palermo şi Bart Production s.à.r.l., şi "Strigăte şi şoapte", de Andrei Şerban, se numără printre spectacolele ce vor fi prezentate la Festivalul de Teatru de la Sibiu, care va avea loc între 28 mai şi 6 iunie.

295 afișări
Imaginea articolului Spectacole de Peter Brook şi Andrei Şerban, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Peter Brook

Cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va avea tema "Întrebări/ Questions", potrivit unui comunicat al organizatorilor.

Ediţia din acest an a festivalului propune un program care aduce la Sibiu participanţi din 70 de ţări şi prezintă 350 de evenimente, ce se desfăşoară în 66 de spaţii.

Oferta culturală a acestei ediţii este bogată şi variată, cuprinzând atât producţii reprezentative ale marilor teatre româneşti şi internaţionale, spectacole de stradă în oraşul vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, spectacole de teatru-dans (flamenco, balet, dans contemporan), teatru de păpuşi, spectacolele de lumini, de muzică, de pantomimă, cât şi conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie şi pictură, lansări de carte, instalaţii şi ateliere, care au loc atât în spaţii convenţionale, cât, mai ales, în spaţii neconvenţionale.

Actuala ediţie a festivalului găzduieşte spectacole ale unora dintre cei mai importanţi şi apreciaţi regizori de teatru de pe scena internaţională. Astfel, Odin Teatret (Danemarca) prezintă la Sibiu, în cadrul unui eveniment special, trei spectacole ce poartă semnătura reputatului regizor italian Eugenio Barba: "În scheletul balenei", "Odă evoluţiei" şi "Visul lui Andersen".

De asemenea, Schauspielhaus Zürich (Elveţia), împreună cu Teatro Garibaldi di Palermo (Italia) şi Bart Production s.à.r.l., prezintă cel mai nou spectacol al lui Peter Brook. "De ce, de ce" este o meditaţie asupra teatrului, care încearcă să-i găsescă acestuia rădăcinile şi raţiunile existenţei, prilejuind, în acelaşi timp, publicului întâlnirea cu o mare actriţă: Miriam Goldschmidt, de la Burgtheater (Viena, Austria).

Pe de altă parte, Deutsches Theater Berlin (Germania) aduce la Sibiu povestea lui Popriscin, într-un spectacol după una dintre cele mai cunoscute nuvele ale lui Gogol, "Însemnările unui nebun", regizat de Hanna Rudolph, cu actorul Samuel Finzi, în timp ce Spielzeit Europa (Germania) aduce spectacolul "Butoiul cu pulbere", regizat de Dimiter Gotscheff, o descriere fidelă a stării generale de violenţă omniprezentă în unele dintre ţările balcanice.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj prezintă la Sibiu adaptarea scenică a capodoperei cinematografice "Strigăte şi şoapte", de Ingmar Bergman, în regia lui Andrei Şerban, iar Levan Tsuladze revine la Sibiu cu Basement Theatre (Georgia) pentru a prezenta publicului de aici "Faust", de Johann Wolfgang von Goethe, într-o formulă ce se remarcă prin originalitate.

Una dintre cele mai apreciate companii japoneze de teatru experimental, Yamanote Jijosha, revine la Sibiu în 2010 pentru a prezenta propria versiune a textului clasic "Oedip rege", de Sofocle, folosind tehnica de interpretare numită Yojo-han.

Un alt eveniment special îl reprezintă prezenţa la Sibiu a Quanzhou Marionette Troupe (China), trupă ai cărei păpuşari folosesc o tehnică tradiţională veche de peste 2.000 de ani şi mânuiesc marionete cu până la 36 de sfori.

Programul acestei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va include, pentru prima dată în istoria unui festival din România, şi o secţiune de patrimoniu în care au fost incluse cele mai reprezentative spectacole ale Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, de la megaproducţiile "Metamorfoze" după Ovidiu şi "Faust" după Goethe, regizate de Silviu Purcărete, "Electra" după Sofocle şi Euripide, în regia lui Mihai Măniuţiu, "Viaţa cu un idiot" de Victor Erofeev, în regia lui Andriy Zholdak şi "Un tramvai numit Popescu" de Gavriil Pinte, până la cele mai noi proiecte -"Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess" după Lars Von Trier, regia Radu-Alexandru Nica, "Turandot" după Carlo Gozzi, regia Andriy Zholdak, "Berlin Alexanderplatz" după Alfred Döblin, în regia lui Dragoş Galgoţiu, şi "Ghidul copilăriei retrocedate" de Gavriil Pinte, cel din urmă fiind prezentat în premieră chiar în cadrul festivalului.

Spectacolele de teatru-dans ocupă şi în acest an o poziţie importantă în programul Festivalului de la Sibiu. Astfel, Les Ballets Jazz de Montréal (Canada) se remarcă prin expresivitate şi precizie, promiţând să îi impresioneze chiar şi pe cei mai avizaţi critici, în timp ce Charleroi Danses din Belgia explorează spaţiul interior al omului prin dans contemporan în spectacolul "Flowers".

În cadrul festivalului vor mai fi prezentate spectacole de teatru, dans şi operă precum "Rooster", montat la Suzanne Dellal Centre for Dance and Theatre, sau "Upon Reaching the Sun" şi "Kef-Kafin", prezentate de Kibbutz Contemporary Dance Company. În plus, apreciata companie britanică Motionhouse prezintă la Sibiu "Scattered", o producţie care îmbină teatrul-dans de mare angajament fizic şi imagistica fascinantă cu film şi grafică, pentru a crea un spectacol vizual unic.

Totodată, spectacole de stradă inedite, spectacole de instalaţii sau itinerante, cu elemente de circ, care exploatează aerul, apa sau focul, vor anima, timp de zece zile, centrul istoric al oraşului. Astfel, Cie Transe Express (Franţa), specializată în "arta celestă" şi "teatrul de intervenţie" prezintă spectacolele "Les Tambours en Feu", "Mobile Homme"şi "Mobilissimo". De asemenea, marionete uriaşe vor invada oraşul în spectacolele spaniolilor de la Carros de Foc, iar efectele pirotehnice şi focul vor crea seri de neuitat în spectacolele francezilor de la Salamandre.

În premieră, la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu vor putea fi urmărite spectacolele de stradă ale unei companii din România, Xtreme, care îmbină acrobaţia cu mişcări coregrafice spectaculoase ce sfidează gravitaţia. Grupul este format şi antrenat de Dorel Moiş, medaliat cu aur la Campionatele Europene şi Mondiale de Gimnastică Aerobică, şi de coregrafa Debra Brown, de la Cirque du Soleil.

Pe de altă parte, în cadrul Festivalului de la Sibiu, pe scena din Piaţa Mare vor concerta Holograf, Cargo, Zdob şi Zdub, Direcţia 5, Smiley şi Vama.

Totodată, compania Rustavi va aduce la Sibiu cultura populară georgiană arhaică, prin cântecele tradiţionale unice în lumea muzicii folclorice, iar proiectul Stockholm Lisboa (Portugalia/ Suedia) îşi propune să creeze punţi muzicale între nord şi sud, abordând atât muzică tradiţională portugheză, cât şi scandinavă.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu va găzdui, la această ediţie, şi o expoziţie - eveniment semnată de Dan Perjovschi.

Pe toată perioada festivalului vor avea loc lansări de carte, spectacole-lectură şi conferinţe, care vor aduce la masa de discuţii personalităţi ale lumii culturale naţionale şi internaţionale, precum Eugenio Barba, George Banu, Andrei Codrescu, Pippo Delbono sau Mircea Dinescu.

De asemenea, cea de-a XIII-a ediţie a Bursei de Spectacole se va desfăşura, în cadrul festivalului, în perioada 3 - 6 iunie.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi Teatrul Naţional "Radu Stanca", organizatorul evenimentului, se bucură de sprijinul celor mai importante structuri oficiale româneşti şi europene, fiind un obiectiv strategic al Ministerului Culturii şi Cultelor care, alături de Consiliul Local, este principalul finanţator al acestui eveniment.

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este sprijinit şi de Preşedinţia României, Consiliul Judeţean Sibiu, Comisia Europeană, de centrele culturale şi ambasadele ţărilor acreditate în România, de reţele internaţionale, dar şi de sponsori privaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici