Spectacolul "Pierrot lunatecul" al Teatrului Masca, reprezentaţie la Praga

O reprezentaţie a spectacolului "Pierrot lunatecul" al Teatrului bucureştean Masca va avea loc, pe 22 noiembrie, de la ora 19.00, la teatrul Pod Palmovkou din Praga, unde publicul va fi întâmpinat de două statui vivante.

111 afișări
Imaginea articolului Spectacolul "Pierrot lunatecul" al Teatrului Masca, reprezentaţie la Praga

Spectacolul "Pierrot lunatecul" al Teatrului Masca, reprezentaţie la Praga

Spectacolul este realizat în amintirea celui mai mare mim ceh, Ladislau Fialka, pe care regizorul Mihai Mălaimare l-a cunoscut în anii 1990, cu ocazia unei vizite de documentare la Praga, fiind însă şi un omagiu adus lui Deburau (născut Jan Kašpar Dvořák la Kolín, în Boemia, astăzi parte din Republica Cehă), creatorul extraordinarului personaj, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

"Pierrot lunatecul" propune publicului o tehnică inedită dificil de stăpânit şi fermecătoare: pantomima albă. În acest gen de pantomimă, în linia lui Fialka, gestul traduce cuvântul - cuvântul gest se impune de la sine şi permite exprimarea unei game mai largi de situaţii şi trăiri.

Pe parcursul mai multor momente de pantomimă, toate avându-l în centru, în diferite situaţii, pe Pierrot - cuceritorul personaj creat în 1830 -, veşnic îndrăgostit de Colombina, de sine, de viaţă, spectatorul cunoaşte personajul în postura de fotograf, de amant, de îndrăgostit, de cântăreţ, de pescar, dar şi în alte momente construite cu un umor fin, de bună calitate.

"Oprindu-vă în faţa scenei pe care personajul nostru evoluează, aveţi sentimentul că sunteţi purtaţi de vânt către începutul secolului al XIX-lea, într-un Paris nebun care ştia să râdă, să râdă cu poftă, pentru ca era sănătos, şi tânăr, şi frumos. Când noaptea se lasă peste malurile Senei totul se opreşte, căci dintre sutele de gargui se ridică, roşie şi tulburată, luna. Atunci, spun mulţi, se va fi văzut zburând către ea, o arătare cu faţa albă ca de faină, cu hainele lungi şi albe şi ele, ca o fantomă, ca un cântec de dragoste şoptit cu foc de un trubadur întârziat. Pierrot, lunatecul Pierrot, spun unii, mai zboară şi acum în nopţile cu lună plină şi tristă", spune regizorul Mihai Mălaimare.

Teatrul Masca a fost înfiinţat pe 24 mai 1990, fiind singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România. Are o trupă tânără de actori profesionişti şi este condus de actorul şi regizorul Mihai Mălaimare, doctor în teoria teatrului, absolvent al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, secţiile actorie şi regie de teatru, elev al lui Jean Lecoq, laureat a numeroase festivaluri, atât în ţară, cât şi peste hotare, deputat în Parlamentul României din anul 2000.

În cei 25 ani de activitate, Teatrul Masca şi-a căpătat o reputaţie prestigioasă atât în ţară, cât şi în multele turnee din Franţa, Germania, Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, SUA, Luxemburg, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Turcia, Albania şi Macedonia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici