SPOTLIGHT: O ştire nasoală despre libertatea de exprimare

Dacă vreodată ţi-ai dat ochii peste cap cu privire la prostiile de pe Efemeride, Expunere, Naţionalişti, Adevărul despre Daci şi alte site-uri de gogoşi care vin la tine pe Facebook, află că şi Facebook, şi Google s-au hotărât să le scoată din joc. Unde mai e libertatea cuvântului?

657 afișări
Imaginea articolului SPOTLIGHT: O ştire nasoală despre libertatea de exprimare

SPOTLIGHT: O ştire nasoală despre libertatea de exprimare (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Dacă vreodată ţi-ai dat ochii peste cap cu privire la prostiile de pe Efemeride, Expunere, Naţionalişti, Adevărul despre Daci şi alte site-uri de gogoşi care vin la tine pe Facebook, află că şi Facebook, şi Google s-au hotărât să le scoată din joc. Cum adică, poate Facebook să dea jos site-ul Cutare.com de pe Net? Unde mai e libertatea cuvântului? Păi nu, nu poate, dar dacă nu-l mai alimentează cu bani, e ca şi cum Cutare.com n-ar fi. Deci – foarte bine, mincinoşii sunt pedepsiţi. Dar problema cea mare e: cine stabileşte care sunt mincinoşii? Păi da, Facebook şi Google. Şi ei pot chiar minţi când fac pe cineva mincinos. Nasol.

La prima vedere, problema nu e chiar atât de gravă. De fapt, Google – şi Facebook, imediat după el – au anunţat, la începutul săptămânii, că mincinoşii pe care i-am numit la un loc Cutare.com vor fi scoşi din propriile reţele de reclamă. Asta înseamnă că site-urile respective nu mai sunt alimentate cu bani de clienţii celor două prin mecanisme cu nume ca AdSense şi Audience Network. Cu alte cuvinte, nici Google, nici Facebook nu îndrăznesc să scoată pur şi simplu din rezultatele şi de pe reţeaua proprie site-urile respective, pentru că toată povestea ar fi interpretată foarte uşor drept cenzură. Pur şi simplu nu mai netezesc drumul banilor către ele şi nu-şi mai iau procent din escrocherie.

Pentru mincinoşii care vor să facă bani din audienţa minciunilor lor, asta e foarte-foarte nasol. Site-urile româneşti de fonfleuri vizibile scot între mai multe sute şi mai puţine mii de euro pe lună exact din reclama de la Google, în condiţiile în care a inventa prostii implică de regulă unu-doi oameni şi costuri modice faţă de unii care se chinuiesc să vină cu noutăţi reale, cum ar fi Mediafaxul. Cu alte cuvinte, degeaba o să facă trafic site-urile respective de la Facebook şi de la Google, dacă n-o să aibă de unde să ia bani de pe urma acestui trafic.

Sau o să aibă? Decizia de tăiere a reclamei a venit după ce BuzzFeed a publicat un articol în care identifica într-un orăşel minuscul din Balcani peste 100 de site-uri pro-Donald Trump, cu nume gen WorldPoliticus.com, DonaldTrumpNews.co sau USConservativeToday.com, care au colportat porcării anti-Hillary Clinton în campania electorală din SUA, cea pe care-a câştigat-o Trump. Dacă nu ştii pentru ce funcţie, dragă cititorule, opreşte-te aici, fiindcă ai citit degeaba până acum şi îţi vei pierde preţiosul timp şi mai departe.

Dar să vedem cu site-urile pro-Trump. BuzzFeed le-a identificat ca funcţionând într-un loc pe nume Veles, din micuţa republică Macedonia, fostă-n Iugoslavia. Or site-urile astea nu din reclamele de la Google şi Facebook au avut bani, la fel cum ceva ne face să afirmăm fără teama că vom fi daţi în judecată pentru calomnie că n-au nici pe dracu’ cu oraşul de numai 45 de locuitori din micuţa republică ex-iugoslavă. Altfel decât în scriptele electronice.

Cu alte cuvinte, cum spuneam la început, e nasol. Orice idiot plătit de un politician îşi poate disemina în continuare idioţeniile pe Net, iar Google şi Facebook îl vor prelua ca şi când ar fi ok, atâta timp cât e distribuit de destui useri sau suficient de legat la alte site-uri mai relevante. Dar hai să ne jucăm puţin de-a ce se cheamă istorie contrafactuală, adică să ne gândim: dacă Google şi Facebook l-ar fi interzis pe idiot de-a dreptul, adică scos din propriile rezultate de căutare şi de pe propria reţea pe domnul Cutare.com, ce s-ar fi întâmplat?

Păi, în prima secundă, ne-am fi bucurat că scăpăm de minciuni poluante. Dar în secunda doi, alţii ar fi zis: stai, dar asta nu e cenzură? Cine stabileşte care-s minciunile şi ce-i adevărat? Păi Google şi Facebook, bineînţeles. Sunt ele infailibile? Dacă da, de ce nu dăm o lege ca să interzicem site-urile alea din start, pur şi simplu, de pe Net?

Răspunsul mai sofisticat la situaţia asta ipotetică ar fi că Facebook şi Google au dreptul legal de a interzice orice le tună de pe propriile site-uri, fiindcă sunt organizaţii private şi nu state democratice, care ar trebui să garanteze libertatea cuvântului prin Constituţie. Problema e că Facebook nu e ţară, dar are cam 1,6 miliarde de locuitori, adică vreo cincime din populaţia Lumii în momentul de faţă. „Locuitorii” Google sunt cam la fel de mulţi.

Aşa că, repet a nu ştiu câta oară, e nasol.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici