Stagiunea 2011/ 2012 a Filarmonicii Enescu se deschide cu Simfonia nr. 9 de Mahler

Stagiunea 2011/ 2012 a Filarmonicii "George Enescu" din Capitală se deschide printr-un concert cu Simfonia nr. 9 de Gustav Mahler, ce va fi interpretat joi şi vineri, de la ora 19.00, pe scena Ateneului Român, informează instituţia.

295 afișări
Imaginea articolului Stagiunea 2011/ 2012 a Filarmonicii Enescu se deschide cu Simfonia nr. 9 de Mahler

Ateneul Român (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Concertul de deschidere, sub bagheta lui Camil Marinescu, este dedicat centenarului morţii celebrului compozitor şi dirijor austriac Gustav Mahler (1860 - 1911). Simfonia nr. 9 este noul opus mahlerian ce se adaugă simfoniilor nr. 2 (dirijor Jin Wang), nr. 5 (dirijor Horia Andreescu), nr. 6 şi nr. 3 (dirijor Camil Marinescu) oferite deja publicului bucureştean în stagiunea trecută a Filarmonicii Enescu.

Simfonia nr. 9, scrisă între anii 1909 şi 1910, este ultima terminată de compozitor (există şi o Simfonie nr. 10, rămasă neterminată). Simfonia nr. 9 a fost prezentată în primă audiţie la Viena în luna iunie a anului 1912 în interpretarea orchestrei Filarmonicii vieneze sub conducerea dirijorului Bruno Walter. Durata interpretării poate varia între 75 şi 85 de minute.

Camil Marinescu este un dirijor de reputaţie internaţională format în şcoala muzicală românească. A fost elevul maestrului Constantin Bugeanu şi s-a specializat apoi cu Mihai Brediceanu, Cristian Mandeal şi Pierre Dervaux. Cariera sa a început la Opera Naţională Bucureşti şi a continuat în traiectorie ascendentă în întreaga Europă, în Statele Unite ale Americii şi în Japonia, unde artistul s-a stabilit. Are în repertoriu lucrări simfonice, dar şi partituri lirice.

Pe lângă activitatea de dirijor are şi o serioasă şi constantă preocupare teoretică, de cercetare muzicologică. A ţinut cursuri de dirijat la Universitatea din Osaka şi cursuri de estetică şi filosofie a culturii la Universitatea din Kyoto, dar şi conferinţe pe teme de analiză muzicală şi interpretare la universităţi din Franţa, Spania, Portugalia, Germania şi SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici