Steve McQueen, regizorul filmului "12 ani de sclavie", premiat de Academia de film europeană

Steve McQueen, regizorul filmului "12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave", va fi premiat de Academia de film europeană (EFA) pentru realizările sale deosebite din industria cinematografică la gala European Film Awards 2014.

141 afișări
Imaginea articolului Steve McQueen, regizorul filmului "12 ani de sclavie", premiat de Academia de film europeană

Steve McQueen, regizorul filmului "12 ani de sclavie", premiat de Academia de film europeană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Steve McQueen a debutat ca artist video şi realizator de scurtmetraje, lansând aproape exclusiv producţii mute turnate în alb negru. Printre acestea se află pelicule precum "Bear" (1993), ce prezintă o întâlnire scurtă şi neobişnuită între doi bărbaţi goi, "Deadpan" (1997), în care un bărbat stă în picioare într-o clădire care se prăbuşeşte repetitiv în jurul lui, şi "Drumroll" (1998), un proiect pentru care McQueen a fixat camerele de filmat pe un butoi pe care l-a rostogolit pe străzile din Manhattan, informează Variety.com.

În 2008, Steve McQueen a obţinut recunoaşterea internaţională cu "Hunger", lungmetrajul său de debut. Avându-l pe Michael Fassbender în rolul principal, filmul prezintă ultimele luni dramatice din viaţa activistului IRA Bobby Sands în închisoarea Maze din Belfast. Filmul "Hunger" a câştigat trofeul Camera d'Or şi trofeul FIPRESCI la Cannes şi peste 40 de premii internaţionale, inclusiv BAFTA şi European Discovery of the Year (decernat de EFA).

Al doilea lungmetraj al său, "Shame", în care rolul principal a fost interpretat tot de Michael Fassbender, a analizat natura dorinţei. Filmul a câştigat Young Cinema Award, premiul FIPRESCI şi Copa Volpi pentru Michael Fassbender la Festivalul de la Veneţia din 2011, dar şi alte 40 de premii internaţionale, precum două trofee EFA (pentru imagine şi montaj).

Cel de-al treilea lungmetraj regizat de Steve McQueen, "12 ani de sclavie", a fost lansat în 48 de ţări şi a câştigat peste 200 de premii, inclusiv Oscarul pentru cel mai bun film în 2014 şi BAFTA pentru cel mai bun film.

Gala European Film Awards 2014 va avea loc pe 13 decembrie, la Riga (Letonia).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici