STUDIU: Filmele descărcate online şi difuzate în streaming vor depăşi box office-ul mondial în 2017

Filmele descărcate online şi cele difuzate în streaming la cerere vor depăşi box office-ul mondial până în anul 2017, se afirmă într-un studiu realizat de compania PricewaterhouseCoopers (PwC).

125 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Filmele descărcate online şi difuzate în streaming vor depăşi box office-ul mondial în 2017

Filmele descărcate online şi difuzate în streaming vor depăşi box office-ul mondial în 2017 - studiu (Imagine: Shutterstock)

Potrivit acestui studiu, piaţa mondială de filme comercializate pe DVD şi Blu-ray cunoaşte o scădere rapidă, iar locul ei va fi luat de tot mai popularele servicii de streaming la cerere, precum Netflix, care vor genera încasări care vor depăşi box office-ul mondial în anii următori, informează theguardian.com.

Studiul spune că veniturile generate de sectorul "electronic home video" (filme descărcate pe internet şi difuzate în streaming) le vor depăşi pe cele generate de filmele comercializate pe suporturi fizice în 2016, iar piaţa de film pe suporturi fizice va scădea de la 12,2 miliarde de dolari cât este în prezent la 8,7 miliarde de dolari în 2018.

Specialiştii de la PwC prezic, de asemenea, că în 2017 sectorul "electronic home video" va depăşi sectorul cinematografiei tradiţionale în calitate de cel mai mare contributor la veniturile cinematografice totale din Statele Unite, urmând să ajungă la 17 miliarde de dolari în anul următor - dublu faţă de cele 8,5 miliarde de dolari generate în prezent de acest sector.

Acest lucru nu înseamnă însă că cinematografele în sistem multiplex vor fi ameninţate cu dispariţia, întrucât PwC prezice o creştere cu 16% a vânzărilor de bilete în aceste cinematografe în următorii cinci ani.

Specialiştii de la PwC consideră că sistemul de distribuţie din sectorul "media digital", considerat ieftin şi uşor de implementat, reprezintă o modalitate majoră de reducere a cheltuielilor.

Netflix, Amazon Instant Video şi serviciul american de streaming Hulu îşi direcţionează succesul comercial spre proiecte de producţie foarte ambiţioase: toate au trecut foarte repede de la simpla difuzare de seriale TV la statutul de creatori de conţinuturi originale, precum "House of Cards" şi "Arrested Development". Veniturile obţinute de platforma Netlix au crescut cu 24% în primul trimestru al anului 2014.

Descărcările de filme continuă să crească (deşi într-un ritm mult mai scăzut decât cele difuzate în streaming) şi au depăşit pentru prima dată pragul încasărilor de 1 miliarde de dolari în 2013. Acest fenomen este parţial stimulat de faptul că fişierele high-quality ce pot fi descărcate online devin disponibile înainte de lansarea filmelor pe suporturi fizice sau de difuzarea acestor producţii în streaming.

În ceea ce priveşte piaţa muzicală, difuzarea în streaming a început să fagociteze descărcările muzicale, iar veniturile aduse de serviciul de streaming Spotify a început să depăşească veniturile obţinute din descărcări de iTunes în anumite ţări din Europa - acest fapt ar putea fi un catalizator pentru recenta decizie a grupului Apple de a cumpăra serviciul de streaming muzical Beats Music.

PwC a anunţat, de asemenea, că eBook-ul va depăşi cărţile tipărite şi va deveni cel mai popular format de lectură în Marea Britanie până în 2018, iar veniturile generate de cărţile în format eBook se vor tripla şi vor ajunge la aproape 1 miliard de lire sterline în următorii patru ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici