Tabloul "Ţărăncuţă cu doniţe", de Constantin Artachino, estimat între 20.000 şi 30.000 de euro, la Grimberg

Tabloul "Ţărăncuţă cu doniţe", realizat de Constantin Artachino, cu o valoare estimată cuprinsă între 20.000 şi 30.000 de euro, va fi scos la vânzare pe 28 aprilie, la licitaţia "Accente Plastice" a casei Grimberg, care se va desfăşura la sediul galeriei de artă din Bucureşti.

531 afișări
Imaginea articolului Tabloul "Ţărăncuţă cu doniţe", de Constantin Artachino, estimat între 20.000 şi 30.000 de euro, la Grimberg

Tabloul "Ţărăncuţă cu doniţe", de Constantin Artachino, estimat între 20.000 şi 30.000 de euro, la Grimberg (Imagine: Grimberg.ro)

Opera lui Constantin Artachino se încadrează în perioada interbelică, în care se remarcă în pictură prin definirea unui specific naţional, în care limbajele plastice preponderente sunt impresionismul şi postimpresionismul. Artachino vine cu un peisaj mai puţin generos, dealuri acoperite doar de iarbă, veşmintele ţărăncii sunt simple: cămaşă albă, fotă neagră. Roşie este doar cârpa care-i protejează gâtul de greutatea purtată, iar expresia feţei este serioasă, gânditoare, aproape melancolică.

Potrivit site-ului casei de licitaţii, lucrările care compun loturile acestei licitaţii, denumită generic ca şi precedenta, "Accente plastice", sunt semnate de artişti clasici importanţi ai plasticii româneşti, precum Adam Bălţatu, Gheorghe Vânătoru, Gheorghe Tudor, Rodica Maniu, Constantin Artachino, H. H. Catargi, Samuel Mutzner, Ion Popescu Negreni, Vasile Grigore, Mihai Cismaru şi Raoul Egon Lebel.

Totodată, sunt aduşi în prim-plan artişti contemporani precum Sorin Ilfoveanu, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Mircea Roman, Florentina Voichi, Sorin Adam, Laurenţiu Midvichi, Dana Zbarcea şi Nathaly Hartwing.

La licitaţie va fi scos şi tabloul "Peisaj din Păcureţi", de Samuel Mutzner, estimat între 15.000 şi 25.000 de euro. Lucrarea este un peisaj "robust", cu o cromatică vie, o natură geometrizată, dar care relevă o elegie bine construită.

Un alt tablou scos la vânzare este "Citadină", de Alexandru Moser Padina, cu o valoare estimată cuprinsă între 10.000 şi 15.000 de euro. Folosind o paletă redusă de culori, de la tonuri de albastru, gri şi negru, la cele de alb şi roşu, pictorul reuşeşte să transforme imaginea unei străzi obişnuite într-o scenă de un profund dramatism.

Dintre loturile licitaţiei fac parte şi tablourile "Rădeşti", de Sorin Ilfoveanu, estimat între 3.000 şi 4.000 de euro, "Peisaj cu Casa Scântei", de Gheorghe Vânătoru, cu o valoare estimată între 2.500 şi 4.000 de euro, "Santorini", de Sorin Adam, cu o valoare între 2.500 şi 4.000 de euro, şi "Natură statică cu flori galbene", de Ion Popescu Negreni, cu o valoare între 2.500 şi 4.000 de euro.

Licitaţia "Accente Plastice" va avea loc pe 28 aprilie, de la ora 19.30, la sediul casei de licitaţii şi galerii de artă Grimberg din Bucureşti. Lotul propus spre licitaţie se situează în jurul sumei de 200.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici