Tablouri de mare valoare, furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam. Lucrări ale lui Picasso şi Van Gogh, printre cele sustrase

Mai multe tablouri de mare valoare au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam, o instituţie care expune mai ales opere semnate de Pablo Picasso şi Vincent Van Gogh, a anunţat, marţi, poliţia olandeză.

1039 afișări
Imaginea articolului Tablouri de mare valoare, furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam. Lucrări ale lui Picasso şi Van Gogh, printre cele sustrase

Tablouri de mare valoare, furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam. Lucrări ale lui Picasso şi Van Gogh, printre cele sustrase (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şapte pânze, printre care se regăsesc tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet şi Paul Gauguin, au fost furate în noaptea de luni spre marţi din Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

"Marţi dimineaţă, şapte opere de artă au fost furate din Muzeul Kunsthal din Rotterdam. În acord cu proprietarii lor, poliţia a decis că poate să publice fotografiile acestor tablouri", se afirmă în comunicatul emis de poliţia olandeză, însoţit de fotografiile pânzelor. Într-o primă fază, poliţia refuzase să comunice titlurile tablourilor.

Operele sustrase sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

"O anchetă este în desfăşurare, iar specialiştii din cadrul poliţiei se află la faţa locului", a declarat Patricia Wessels, purtătoarea de cuvânt a poliţiei olandeze. "Încercăm să aflăm cum au reuşit hoţii să intre în muzeu, la ce oră s-a întâmplat acest lucru şi cine sunt autorii acestui furt", a adăugat ea.

Furtul s-a produs în jurul orei locale 03.00 (01.00 GMT), potrivit poliţiei olandeze, care a dezminţit cu această ocazie informaţia potrivit căreia un tablou de Vincent Van Gogh s-ar afla printre pânzele furate.

"Poliţia îi înteroghează pe posibilii martori şi examinează imaginile video înregistrate de sistemul de securitate al muzeului", se afirmă în acelaşi comunicat. "Potrivit primelor elemente, se pare că furtul a fost bine pregătit dinainte", adaugă aceeaşi sursă.

Poliţia a fost alertată în timpul nopţii, potrivit purtătoarei de cuvânt, atunci când o alarmă s-a declanşat, însă hoţii părăsiseră deja muzeul atunci când poliţiştii au ajuns la faţa locului.

Muzeul Kunsthal expune opere ale Fundaţiei Triton, care sărbătoreşte 20 de ani de existenţă, printre care se se regăsesc tablouri pictate de Pablo Picasso, Vincent Van Gogh, Marcel Duchamp şi Piet Mondrian, potrivit site-ului instituţiei.

Într-un comunicat postat pe acelaşi site, directorul muzeului, Willem van Hassel, a precizat că muzeul va rămâne închis pentru public pe parcursul zilei de marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici