Tablouri semnate de Ştefan Luchian şi Theodor Aman, vândute la licitaţie la New York

Două tablouri semnate de pictorii români Ştefan Luchian ("Anemone") şi Theodor Aman ("În parc") au fost vândute la licitaţie, miercuri, la New York, potrivit site-ului casei Bonhams, organizatorul evenimentului.

933 afișări
Imaginea articolului Tablouri semnate de Ştefan Luchian şi Theodor Aman, vândute la licitaţie la New York

Tablouri semnate de Ştefan Luchian şi Theodor Aman, vândute la licitaţie la New York (Imagine: Wikipaintings)

Alături de aceste două lucrări achiziţionate de cumpărători a căror identitate nu a fost făcută publică, a mai fost scos la licitaţie, fără a fi vândut, şi tabloul "Cârciumă la Rucăr", de Nicolae Grigorescu. Considerat o vedetă a licitaţiei European Paintings, lucrarea a fost estimată de specialişti la 80.000 - 120.000 de dolari.

Astfel, tabloul "În parc", de Theodor Aman (1831-1891), provenind dintr-o colecţie privată şi estimat la 10.000 - 15.000 de dolari, a fost vândut cu 12.500 de dolari. "În parc" este o pictură în ulei pe pânză, de la începutul secolului XX, cu dimensiuni de 23,6 centimetri x 14 centimetri.

De asemenea, lucrarea "Anemone", de Ştefan Luchian (1868-1916), estimată la 6.000 - 8.000 de dolari, a fost vândută cu 10.000 de dolari. Tabloul - pastel şi cărbune pe hârtie albastră - este semnat "Luchian" în partea dreaptă jos, are dimensiuni de 29,2 centimetri x 23,5 centimetri şi făcea parte dintr-o colecţie privată.

Ştefan Luchian este autorul recentului record pentru cel mai bine vândut tablou din România - lucrarea "Două fete", adjudecată cu 300.000 de euro -, iar Nicolae Grigorescu este cel mai bine vândut pictor în România - ocupă 8 poziţii din top 10 cele mai scumpe tablouri în licitaţiile autohtone. De asemenea, Theodor Aman ocupă locul 24 în Topul celor mai valoroşi 100 de pictori români, lansat în octombrie 2012 de casa de licitaţii Artmark.

Vedete ale licitaţiei desfăşurate de Bonhams la New York au fost şi lucrările "Douai, glacis des fortifications, près la porte Notre-Dame", de Jean-Baptiste-Camille Corot (vândută pentru 134.500 de dolari), "A romantic dream", de Francesco Vinea (104.500 de dolari ), "Boy", de Jean-Léon Gérôme (104.500 de dolari), şi " The appreciative audience", de Vittorio Reggianini (98.500 de dolari).

La licitaţia European Paintings de miercuri au fost scoase la vânzare în total 176 de loturi, între care şi tablouri de Federico Zuccaro, Angelica Kauffmann, Anthony van Dyck, Francis Holman, Adolphe Yvone şi Eugenio Zampighi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici