Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe Walk of Fame: Astăzi sunt fericită şi foarte bogată - FOTO

Tamara Buciuceanu-Botez a declarat duminică, în ziua în care a primit o stea pe Walk of Fame - Aleea celebrităţilor din Bucureşti, că este "fericită şi foarte bogată", pentru că, pe parcursul carierei sale, a strâns foarte multă dragoste şi mult respect din partea publicului.

971 afișări
Imaginea articolului Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe Walk of Fame: Astăzi sunt fericită şi foarte bogată - FOTO

Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe Walk of Fame (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"În cei 60 de ani de teatru, am strâns multă dragoste, mult respect şi multe aplauze de la dumneavoastră", a spus actriţa, aflată în mijlocul celor care au venit să o vadă.

Tamara Buciuceanu-Botez şi-a salutat admiratorii şi, în momentul discursului său, a coborât de la pupitru, unde nu funcţionau microfoanele, între oamenii care voiau să o audă. "Sunt obişnuită să vorbesc tare", a spus aceasta, după ce a primit Placheta Oraşului Bucureşti din partea primarului general Sorin Oprescu. Actriţa a primit Placheta Oraşului Bucureşti în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră.

"Astăzi, mi-aţi dovedit că încă mă iubiţi", le-a spus Tamara Buciuceanu-Botez celor câteva zeci de persoane strânse în Piaţa Timpului din Bucureşti - unde se află Aleea celebrităţilor -, printre care s-au numărat actorii Mircea Albulescu, Sebastian Papaiani, George Mihăiţă şi Mihai Constantin.

"Îi mulţumesc domnului director (George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, iniţiator al proiectului Walk of Fame, n.r.) că s-a gândit la mine şi domnului primar, că mi-a permis să calc pe terenul Primăriei", a glumit actriţa.

"Când am să fiu acolo sus de tot, am să mă uit în jos şi am să mă întreb dacă steluţa mea de pe pământ mai străluceşte", a mai declarat Tamara Buciuceanu, înainte să dezvelească steaua care i-a fost dedicată în Piaţa Timpului.

La eveniment au mai participat profesorul universitar Ion Toboşaru şi directorul Teatrului Metropolis din Capitală, George Ivaşcu.

Ion Toboşaru a spus că Tamara Buciuceanu-Botez "extinde familia doamnei (Lucia) Bulandra", remarcându-se prin tinereţea spiritului. El a mai numit-o pe actriţă "steaua polară în galaxia teatrului".

La rândul său, George Ivaşcu a spus că Tamara Buciuceanu este "un mare om", care se remarcă prin discreţia sa şi felul în care a ştiut să-şi iubească publicul.

Începând de anul acesta, în fiecare lună, este acordată o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti unui artist care îşi serbează ziua de naştere în luna respectivă. Proiectul "Walk of Fame", situat în Piaţa Timpului din centrul Bucureştiului, dedicat "valorilor artistice ale teatrului şi filmului românesc", este iniţiat şi organizat de Teatrul Metropolis şi centrul comercial Cocor din Capitală.

Tamara Buciuceanu-Botez, care a împlinit recent vârsta de 82 de ani, se alătură, începând de duminică, altor mari personalităţi ale teatrului şi filmului româneşti care au mai primit o stea pe Aleea Celebrităţilor: Florin Piersic, în ianuarie, Victor Rebengiuc, în februarie, Radu Beligan, în martie, Amza Pellea (postum), în aprilie, Maia Morgenstern, în mai, şi Alexandru Tocilescu, în iulie.

Din toamnă, Tamara Buciuceanu-Botez va putea fi văzută la Teatrul Bulandra din Capitală, în spectacolul "Mamouret", după de Jean Sarment, în regia lui Dinu Cernescu, având rolul titular, precum şi în "Însemnările unui necunoscut", după F. M. Dostoievski, un spectacol de Alexandru Darie, în care are rolul Generălesei.

"Doamna comediei româneşti", aşa cum a fost adesea denumită, Tamara Buciuceanu-Botez are o impresionantă carieră în teatru şi film. Născută în 10 august 1929, la Tighina (Republica Moldova), Tamara Buciuceanu-Botez a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu, în 1952, după ce îşi începuse studiile de actorie în 1948, la Institutul de Teatru "Vasile Alecsandri" din Iaşi.

De la rolul Doicăi din "Titanic Vals" (1964, regia - Paul Călinescu) la rolul-cult al profesoarei acre Isoscel din seria "Extemporal la dirigenţie", "Liceenii" şi "Liceenii Rock'n'Roll" (regia - Nicolae Corjos), până la apariţia alături de Victor Rebengiuc în filmul de debut al lui Horaţiu Mălăele, "Nunta mută", care avut premiera pe marile ecrane în 2008, Tamara Buciuceanu-Botez reprezintă o imagine plină de viaţă pentru fiecare generaţie de spectatori, fiind unul dintre cei mai apreciaţi actori.

De asemenea, Tamara Buciuceanu-Botez apare în "Toată lumea din familia noastră", cel mai nou lungmetraj semnat de Radu Jude, care a intrat în producţie la sfârşitul lunii iunie 2011.

"Cuibul de viespi" - ecranizarea regizată în 1987 de Horea Popescu, după "Gaiţele", piesa lui Alexandru Kiriţescu - este una dintre comediile spumoase ale cinematografului românesc. În distribuţia filmului, alături de Tamara Buciuceanu-Botez, se regăsesc nume la fel de celebre din cinematografului autohton: George Constantin, Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu sau Tora Vasilescu.

Totodată, Tamara Buciuceanu-Botez a jucat pe scenele marilor teatre din Bucureşti şi a interpretat-o pe Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. A avut roluri importante în teatru în piese precum "Coana Chiriţa", "Romeo şi Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fără voie", "Nepotul", "Aşteptând la arlechin", "Domnişoara Nastasia", "Mamouret" etc. În plus, ea a interpretat-o pe Vica Delcă din piesa "Dimineaţă pierdută", după Gabriela Adameşteanu. Tamara Buciuceanu-Botez face parte şi din distribuţia spectacolului "Însemnările unui necunoscut", montat recent de Alexandru Darie după Feodor Dostoievski, la Teatrul Bulandra.

Tamara Buciuceanu-Botez a fost omagiată la ediţia din 2008 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) cu premiul pentru întreaga carieră. De asemenea, Tamara Buciuceanu a primit un premiu de excelenţă în cadrul galei Uniunii Teatrale din România (UNITER) din acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici