Tănase: Legea nu prevede măsuri specifice în cazul lui Zgabercea, în acest stadiu al cercetării DNA

Preşedintele-director general al SRTv, Stelian Tănase, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că legea nu prevede luarea unor măsuri specifice în acest stadiu al cercetării DNA în cazul producătorului general al TVR, Cristian Zgabercea, adăugând că va avea luni o discuţie cu acesta.

141 afișări
Imaginea articolului Tănase: Legea nu prevede măsuri specifice în cazul lui Zgabercea, în acest stadiu al cercetării DNA

Stelian Tănase (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Conform unui comunicat de presă transmis, joi, de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Nicușor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, în stare de arest la domiciliu, pentru abuz în serviciu (trei infracţiuni, din care două în formă continuată), constituire a unui grup infracţional organizat şi conflict de interese (nouă infracţiuni, din care cinci în formă continuată).

De asemenea, au fost trimişi în judecată Cristian Zgabercea, la data respectivă consilier al preşedintelui CJ Constanţa, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, Carmen Florentina Oproiu, pe atunci director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJ Constanţa, pentru complicitate la abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat, Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia la data faptei, pentru complicitate la evaziune fiscală, Fundaţia Fantasio, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală, şi Fundaţia Culturală Thalia, pentru complicitate la evaziune fiscală.

"Legea este destul de limpede în acest stadiu al cercetării. Nu avem, potrivit Codului muncii, a lua măsuri specifice, măsurile noastre ca şi companie ar interveni în momentul în care ar fi reţinut sau arestat. Legea nu ne obligă la nimic în legătură cu această situaţie", a declarat preşedintele-director general al SRTv, Stelian Tănase.

El a precizat că un alt aspect al problemei ţine de imaginea Societăţii Române de Televiziune. "Este o problemă de... în ce măsură această situaţie, cu domnul Zgabercea fiind producătorul general al TVR, afectează imaginea televiziunii. Dânsul este plecat, pentru că avem o întâlnire la Bistriţa cu toate staţiile locale, şi luni, când va veni la Bucureşti, voi avea o discuţie cu dânsul, la prima oră", a completat Stelian Tănase.

Pe de altă parte, întrebat dacă intenţionează să-i ceară demisia lui Cristian Zgabercea din funcţia de producător general al TVR, Stelian Tănase a spus că "deocamdată nu intenţionează nimic". "M-am adresat mai multor jurişti pentru a-mi clarifica situaţia lui, deja unul dintre jurişti mi-a dat verdictul pe care vi l-am spus dumneavoastră. În acest stadiu al cercetării, el fiind inculpat, nici reţinut, nici arestat, Codul Muncii nu prevede că suntem situaţia de lua măsuri împotriva lui, de a-l concedia, de a-l suspenda. Numai în situaţia în care va fi reţinut 30 de zile sau arestat", a completat acesta.

De asemenea, Stelian Tănase a precizat că singura variantă ar fi ca Zgabercea să demisioneze, completând că nu este obligat să o facă. "E liber să o facă sau să nu, dar voi avea o discuţie cu dânsul, luni, la prima oră", a mai spus preşedintele-director general SRTv.

În acest context, contactat de MEDIAFAX şi întrebat dacă îşi va demisia din funcţia de producător general al TVR, Cristian Zgabercea a declarat: "O să discut cu preşedintele televiziunii (Stelian Tănase, n.r.), după care voi lua o decizie".

Potrivit comunicatului transmis joi de DNA, conform rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie din Constanţa, în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Carmen Florentina Oproiu şi Fundaţia Fantasio au constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală.

În perioada respectivă, Nicuşor Constantinescu, ajutat de Zgabercea şi Florentina Oproiu, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii în sumă de 5.094.836 de lei, arată sursa citată.

Finanţarea şi plăţile au fost făcute numai în baza unei hotărâri a CJ, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de O.G nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, beneficiind de ajutorul aceloraşi doi inculpaţi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal cheltuieli cu activităţile sportive în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive. Şi de această dată, finanţarea şi plăţile respective au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general, şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de educaţie fizică şi sport în România şi condiţiile finanţării activităţii sportive din fonduri publice.

Potrivit DNA, în 2012, Cristian Zgabercea, împreună cu Fundaţia Fantasio, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe venit datorat bugetului de stat, pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică. În acest sens, Zgabercea a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundaţia Culturală Thalia, prin inculpatul Marcel Brâncoveanu Părău, şi a făcut plăţi în temeiul lor, deşi cunoştea că operaţiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale.

Aceste documente nu au fost însoţite de documente justificative, iar serviciile a căror plată se solicitase nu fuseseră recepţionate de beneficiarii lor, aceştia din urmă cunoscând de altfel şi împrejurarea că Fundaţia Thalia nu le prestase în fapt. În această modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 152.180 lei, arată sursa citată.

Conform DNA, prejudiciul produs Unităţii Administrativ Teritoriale Constanţa este de peste opt milioane de euro, iar, până la momentul întocmirii rechizitoriului, Consiliul Judeţean Constanţa nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză, deşi i s-a solicitat acest lucru.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând lui Cristian Zgabercea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici