Târgul Gaudeamus a avut aproximativ 107.000 de vizitatori

Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, care s-a desfăşurat între 25 şi 29 noiembrie, la Pavilionul Central al Romexpo a avut, anul acesta, aproximativ 107.000 de vizitoatori, informează organizatorii.

32 afișări
Imaginea articolului Târgul Gaudeamus  a avut aproximativ 107.000 de vizitatori

Târgul Gaudeamus a avut aproximativ 107.000 de vizitatori (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

La această ediţie, cu numărul 16, în postura de Preşedinte de onoare s-au aflat Ana Blandiana, Nicolae Manolescu - preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, academicianul Nicolae Breban, academicianul Adam Puslojic şi Maria Ţoghină - Preşedinte Director General al Radio România.

Suprafaţa târgului a ajuns, anul acesta, la circa 14.000 de metri pătraţi, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo. Numărul expozanţilor a fost de 385, reprezentând câteva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial şi educaţional. Programul de manifestări al ediţiei a cuprins peste 500 de evenimente organizate în mai multe locuri special amenajate în incinta pavilionului şi în cadrul standurilor expozanţilor.

Continuând tradiţia inaugurată la ediţiile precedente, Societatea Română de Radiodifuziune a organizat, în cadrul târgului, mini-expoziţia "Scriitori din Radio".

Revista târgului a fost publicată într-un tiraj zilnic de 10.000 exemplare, în perioada 24 - 29 noiembrie, şi a fost realizată de o echipă de studenţi coordonaţi de Ioan Bogdan Lefter şi de echipa revistei Radio România on-line.

Pentru a noua oară consecutiv, Târgul Gaudeamus a fost transmis în direct pe internet. Imagini în direct, intervenţii de la conferinţe şi dezbateri, selecţiuni din programul evenimentelor şi informaţii de ultimă oră, au fost astfel accesibile tuturor celor interesaţi, la adresa www.gaudeamus.ro

Duminică au fost acordate premiile Târgului Gaudeamus. Astfel, "Încă de pe atunci vulpea era vânătorul", scrisă de laureata premiului Nobel, Herta Müller, a câştigat distincţia de "cea mai râvnită carte" la Gaudeamus, printre premianţii târgului numărându-se editurile Art şi Vremea.

Ceremonia de premiere a Târgului Gaudemus, care s-a desfăşurat între 25 şi 29 noiembrie, la Pavilionul Central al Romexpo, a avut loc duminică.

La categoria "Trofeul Gaudeamus pentru edituri care au publicat, în 2008, peste 100 de titluri", pe locul 1 s-a clasat editura Humanitas, urmată de Rao şi Polirom. Acelaşi premiu, pentru edituri care au publicat, în 2008, între 50 şi 100 de titluri, a revenit editurii Art, iar la categoria "edituri care au publicat mai puţin de 50 de titluri" în aceeaşi perioadă, premiul a revenit Vremea. Premiile au fost acordate în urma votului publicului.

Premiul pentru cea mai râvnită carte a târgului (în valoare de 2.000 de lei) a fost oferit editurii Humanitas, care a publicat volumul Hertei Müller, de către tipografia croată RadinGroup, nou intrată pe piaţa românească.

Herta Müller, care a primit Premiul Nobel pentru Literatură, în 2009, s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara. În 1987, ea a emigrat în Germania, din considerente politice, fiind la ora actuală o prezenţă apreciată la superlativ în spaţiul literaturii în limba germană, dar şi în alte ţări europene.

La categoria "Media", premiul Gaudeamus pentru publicaţii a revenit cotidianului Evenimentul zilei, premiul pentru Radio - Europa FM, premiul pentru televiziune - TVR Cultural, premiul pentru agenţii de presă - Agerpres iar premiul la categoria "online" a fost acordat Hotnews.

Premiul pentru educaţie a fost acordat editurii Comunicare.ro, iar premiul de excelenţă, în valoare de 3.500 de lei, editurii Art, "pentru amploarea şi dinamismul proiectului editorial". Premiul pentru traducere a fost acordat Antoanetei Ralian, iar titlul de "preşedinte de onoare" al târgului i-a revenit academicianului Adam Puslojic.

La gală au mai fost acordate premiul Concursului Naţional "Mircea Nedelciu", care i-a revenit Mihaelei Mihaiu, şi premiul Miss lectura - pentru Anca-Rodica Marin. De asemenea, antrenorul Naţionalei de fotbal, Răzvan Lucescu, a desemnat, prin tragere la sorţi, câştigătorii Tombolei Gaudeamus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici