Tăriceanu: Responsabilii ICR şi de la Ambasadă pentru "gafa de proporţii" de la Paris trebuie rechemaţi

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut rechemarea de urgenţă de la Paris a persoanei din ICR responsabile de "gafa de proporţii" prin care în documentul ataşat invitaţiilor transmise cu ocazia vizitei şefului statului în Franţa erau calificative specifice "perioadei comuniste".

715 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Responsabilii ICR şi de la Ambasadă pentru "gafa de proporţii" de la Paris trebuie rechemaţi

Tăriceanu: Responsabilii ICR şi de la Ambasadă pentru "gafa de proporţii" de la Paris trebuie rechemaţi (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Călin Popescu Tăriceanu a precizat că va discuta acest lucru cu directorul Institutului Cultural Român (ICR), Lilian Zamfiroiu.

"Eu îi voi cere ca, într-o manieră clară şi lipsită de echivoc, să adopte măsurile care se impun în astfel de cazuri, adică rechemarea de urgenţă, la Bucureşti, definitiv, a persoanei responsabile din cadrul ICR", a precizat el.

Tăriceanu a menţionat că, după părerea sa, ICR nu este singurul vinovat, opinând că "originea răului este la ambasada României".

"Originea răului este la ambasadă, care ţine această evidenţă şi unde un funcţionar şi-a permis să înregistreze aceste apelative fără niciun drept. Cum îşi poate permite un funcţionar din ambasada României să eticheteze persoane, concetăţeni, în acest mod jignitor şi degradant şi care reflectă o anumită optică care este proprie perioadei comuniste. Probabil că unii dintre funcţionarii din anumite ambasade încă nu s-au lepădat de vechile metehne şi iată că ele au ieşit la suprafaţă", a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu a arătat că a primit asigurări din partea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, că persoanele responsabile vor fi sancţionate cu "măsurile cele mai drastice".

"În acelaşi timp, spun că nu este ICR singurul vinovat. El se face vinovat de faptul că a transmis aceste invitaţii cu fişierul asezonat. Originea răului este la ambasadă. Am discutat şi cu ministrul de Externe, căruia i-am exprimat indignarea mea şi nu numai a mea. Există şi reacţii oficiale ale organizaţiilor românilor din Franţa, care protestează faţă de această situaţie şi faţă de aceste practici în mod corect şi justificat. Am avut asigurări din partea domnului ministru că şi la MAE vor fi luate măsurile cele mai drastice. Sigur că recomand ca această verificare să nu vizeze numai ambasada din Franţa, ci toate ambasadele româneşti din străinătate unde există diasporă", a afirmat preşedintele Senatului.

Tăriceanu a precizat că sancţiunea care ar trebui aplicată celor responsabili din ambasada României ar fi, în opinia sa, "rechemarea de la post".

"Nu trebuie lăsaţi (reprezentanţii ambasadelor - n.r.) să îşi permită astfel de atitudini, decât cu riscul de a fi sancţionaţi cu cele mai severe sancţiuni şi nu aşa cum a apărut în presă, cu avertisment. În cadrul regulilor MAE, într-adevăr prima sancţiune este avertismentul, dar ministrul mi-a promis că vor fi chemaţi la Bucureşti cei responsabili şi vor fi aduşi în faţa Comisiei de etică. Nu am nicio îndoială că vor fi penalizaţi prin rechemarea de la post, aşa cum se impune în astfel de cazuri. Acestea deja nu mai sunt gafe. Sunt grave greşeli de comportament", a explicat preşedintele Senatului.

El a arătat că în documentul ataşat invitaţiilor transmise cu ocazia vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în Franţa erau anumite calificative specifice "perioadei comuniste".

"Invitaţia să spunem că este în regulă. Ceea ce nu este în regulă este că această invitaţie era însoţită de un fişier cu datele personale ale membrilor diasporei din Franţa care avea şi o serie de calificative inacceptabile, adică persoane considerate «indezirabile» sau la unii formula era şi mai ieşită din comun – «scârbos», de exemplu", afirmat Tăriceanu.

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Petru Filip, a declarat, marţi, după audierea secretarului de stat Radu Podgorean, că a propus rechemarea directorului ICR Paris şi a funcţionarei implicate în scandalul invitaţiilor, precum şi rechemarea de la post a ambasadorului Bogdan Mazuru.

"Comisia de politică externă a Senatului s-a sesizat legat de incidentul produs la Paris privind invitaţii care vor participa astăzi la întâlnirea cu preşedintele Iohannis şi am avut o discuţie cu domnul secretar de stat Radu Podgorean, domnul ministru Aurescu nefiind în ţară, privind acest incident absolut regretabil pe care Comisia de politică externă îl regretă în mod unanim", a declarat preşedintele Comisiei, Petru Filip.

El a precizat că, după discuţia cu secretarul de stat din MAE, Comisia de politică externă a hotărât să propună rechemearea de la post a celor două doamne implicate în scandalul invitaţiilor, Yvette Fulicea, directoarea ICR de la Paris, şi a unei funcţionare "implicată în mod direct în emiterea acelui document către cei care urmau să fie invitaţi".

Totodată, Filip a cerut ca Ambasada României la Paris "să trimită în mod oficial scrisori de scuze publice celor care au primit acel mail nefericit pe care sigur îl regretăm".

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat a precizat că s-a propus şi rechemarea ambasadorului României în Franţa, Bogdan Mazuru.

Întrebat dacă în cazul celor două doamne este vorba de o rechemare temporară, Filip a precizat: "Noi am propus rechemarea permanentă, deci o decizie pe care MAE va trebui să şi-o analizeze, respectiv ICR, pentru că doamna directoare Fulicea a fost numită în postul de director printr-o decizie a comisiilor reunite de politică externă şi cultură ale Senatului în urmă cu câteva luni de zile".

Întrebat care a fost poziţia MAE, Petru Filip a spus că reprezentantul ministerului "nu a făcut decât să-şi noteze aceste propuneri pentru că până la urmă şi MAE este sub control parlamentar".

În legătură cu rechemarea ambasadorului Bogdan Mazuru, preşedintele Comisiei de politică externă a precizat că este vorba de "chestiuni procedurale", întrucât cel care poate să cheme de la post un ambasador este preşedintele, "dar sigur MAE va avea un rol activ în ceea ce se va întâmpla mai departe".

Întrebat de ce s-a propus rechemarea ambasadorului, Petru Filip a precizat: "Pentru că răspunderea la un astfel de nivel de protocol este a şefului instituţiei respective".

Scriitorul Radu Portocală, unul dintre invitaţii la întâlnirea comunităţii româneşti cu preşedintele Klaus Iohannis, care va avea loc marţi, la Paris, a primit, recent, o invitaţie de la ICR Paris care avea ataşat şi un document de uz intern ce conţinea aprecieri precum "indezirabil" sau scârbos" la adresa unor persoane.

Institutul Cultural Român (ICR) a precizat, sâmbătă, la solicitarea MEDIAFAX, că ceea ce s-a întâmplat la Paris nu intră sub incidenţa subordonării faţă de ICR, Ministerul Afacerilor Externe fiind responsabil pe linie administrativă.

MAE a precizat, luni, că, la nivel intern, a fost demarat imediat un proces de investigare a incidentului de către Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică. "Urmare declanşării acestei proceduri, s-a dispus cu caracter urgent chemarea în Centrală a diplomatului de la Ambasada României la Paris pentru continuarea cercetărilor la nivel CCED", se arată într-un comunicat.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a dispus, ca primă măsură sancţionatorie, aplicabilă imediat, emiterea unui avertisment la adresa diplomatului din cadrul Ambasadei României la Paris care a redactat fişierul.

Sancţionată cu avertisment a fost şi Yvette Fulicea, directorul ICR Paris.

În cazul directorului ICR Paris analiza Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică este în curs, urmând a avea loc inclusiv audierea sa. "Ulterior, CCED va concluziona asupra oportunităţii aplicării de măsuri suplimentare, în mod similar cu cele amintite mai sus în legătura cu diplomatul de la Ambasada României la Paris", a informat MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici