Taxă de acces online pentru The Times şi The Sunday Times, de vineri

Cotidianul britanic The Times şi versiunea sa de duminică, The Sunday Times, au introdus vineri taxă de acces online, devenind primele publicaţii generaliste de mare tiraj care fac acest lucru.

32 afișări
Imaginea articolului Taxă de acces online pentru The Times şi The Sunday Times, de vineri

Taxă de acces online pentru The Times şi The Sunday Times, de vineri

Internauţii care doresc să vizualizeze conţinuturile de pe internet ale celor două publicaţii vor fi nevoiţi să plătească o taxă de o liră sterlină (1,2 euro) pe zi sau de două lire pe săptămână.

În mai, publicaţiile britanice The Times şi Sunday Times şi-au relansat site-urile, anunţând totodată că vor introduce o taxă de acces online din iunie, în cadrul unei ofensive lansate de proprietarul lor, magnatul Rupert Murdoch, pentru a pune capăt cultului gratuităţii informaţiilor online.

"Credem că noile noastre site-uri oferă o valoare reală şi vom continua să investim şi să inovăm pentru cititorii noştri", a declarat, vineri, Rebekah Brooks, director general al News Corporation, principala filială britanică a grupului News Corporation al lui Murdoch.

Tirajul ziarelor quality în Marea Britanie este în scădere constantă. Potrivit ultimelor date disponibile, tirajul The Times, în mai, era de 515.379, în scădere cu 13%, iar cel al The Sunday Times, de 1.117.749, în scădere cu 6%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cotidianul business The Financial Times a adoptat deja modelul accesului online plătit, la fel şi Wall Street Journal, deţinut de Murdoch, care este în prezent singurul mare cotidian american cu un conţinut online integral plătit. Este vorba însă de publicaţii specializate, spre deosebire de The Times, care este generalist.

New York Times a anunţat în ianuarie intenţia de a introduce taxă pentru accesul online la începutul lui 2011.

"Cred că vom vedea din ce în ce mai multe publicaţii introducând aceste taxe de acces în viitor, însă multe dintre ele nu vor avea rezultatele scontate", a declarat Robert G. Picard, expert în economia media la Jonkoping International Business School (Suedia).

"Taxa de acces online nu va funcţiona dacă informaţiile din spatele acestui «zid» sunt disponibile gratuit în altă parte (...)", spune el. Această taxă va funcţiona, totodată, dacă informaţiile sunt de o calitate foarte mare sau dacă site-ul oferă servicii suplimentare în raport cu versiunea print, mai spune acesta.

Magnatul media Rupert Murdoch a declarat, în mai multe rânduri, că jurnalismul este "o marfă scumpă" şi a cerut trusturilor de presă să nu mai distribuie conţinut gratuit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici