"Taxi", filmul lui Jafar Panahi, câştigător al Ursului de Aur la Berlinale 2015, a deschis BIFF

"Taxi", lungmetrajul realizat de iranianul Jafar Panahi în ciuda interdicţiei de a mai face cinema vreme de 20 de ani şi câştigător al Ursului de Aur la Berlinale 2015, a deschis, luni seară, la Cinema Studio, cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF).

116 afișări
Imaginea articolului "Taxi", filmul lui Jafar Panahi, câştigător al Ursului de Aur la Berlinale 2015, a deschis BIFF

"Taxi", filmul lui Jafar Panahi, câştigător al Ursului de Aur la Berlinale 2015, a deschis BIFF

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), cel mai vechi eveniment cinematografic competitiv din Capitală destinat exclusiv lungmetrajului, potrivit organizatorilor, a debutat luni seară, la Cinema Studio, unde au fost prezenţi, printre alţii, Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, Lilian Zamfiroiu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Bogdan Stanoevici, secretar de stat în Ministerul Culturii, Dana Dimitriu, directorul manifestării, principele Radu, criticul de film Tudor Caranfil şi regizorul Dan Chişu.

"E un festival de suflet pentru noi, e un festival care aduce filme foarte importante", a spus Laurenţiu Damian, adăugând că în deschiderea evenimentului va fi proiectat filmul câştigător al Ursului de Aur de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, unde România a primit Ursul de Argint pentru regie, cu lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude.

"Intrăm împreună în cel de-al doilea deceniu al existenţei noastre, a 11-a ediţie înseamnă 10 ani lăsaţi în urmă cu foarte mult entuziasm şi speranţă în noi, când ea nu prea avea de ce să fie, să existe în inimile noastre, şi ştiu că un festival internaţional într-o capitală europeană este o încercare temerară, pentru că Europa are acest fel de evenimente în câteva oraşe din Occident care sunt aproape de neatins ca valoare şi tradiţie, dar, pe de altă parte, festivalul nostru reuneşte în fiecare an o familie de oameni de foarte înaltă calitate şi cu o credinţă, un devotament şi o răspundere faţă de a şaptea artă cu care se compară foarte puţină lume", a spus principele Radu.

El a precizat că Festivalului Internaţional de Film Bucureşti omogiază în fiecare an o artă care a dus România în ultimii ani "pe foarte înalte culmi".

Prezent la eveniment, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Lilian Zamfiroiu, a declarat că este o onoare pentru ICR să fie parte a evenimentului cinematografic. "Sunt convins că selecţia din acest an va pune mari probleme juriului, în sensul bun al cuvântului, pentru că sunt foarte multe producţii valoroase, dar la fel de valoroase sunt şi producţiile care se regăsesc în secţiunea Panorama", a spus Lilian Zamfiroiu.

Pe scena cinematografului Studio a urcat şi secretarul de stat în Ministerul Culturii Bogdan Stanoevici. "Prezenţa mea aici ca reprezentat al Ministerului Culturii este, dacă mai era nevoie, o dovadă în plus a faptului că Ministerul Culturii şi toate structurile statului sunt alături şi vor sprijini întotdeauna cinematografia română în toată multiculturalitatea ei şi toată diversitatea ei. Că vorbim de Centrul Naţional al Cinematografiei, că vorbim de Ministerul Culturii, orice altă structură, vorbim despre un cinema care nu aparţine unui grup, unui regizor sau unui stil sau unei epoci", a spus Stanoevici.

Seara de deschidere a continuat cu proiecţia filmului "Taxi", de Jafar Panahi, câştigător al Ursului de Aur şi al premiului FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015. La fel ca cele două filme anterioare ale regizorului, "This Is Not a Film" (2011) şi "Closed Curtain" (2013) - filmate în mare secret în apartamentul personal şi în casa unui prieten -, "Taxi" a fost realizat de Jafar Panahi în ciuda interdicţiei de a mai face cinema vreme de 20 de ani, sentinţă primită în 2010 din partea autorităţilor iraniene şi contestată vehement de cineaşti, directori de festivaluri şi jurnalişti din întreaga lume.

De-a lungul celor şapte zile de festival vor fi proiectate peste 21 de filme din ţări precum Iran, Germania, Statele Unite ale Americii, Serbia, Danemarca, Uruguay, România, Marea Britanie, Franţa şi Japonia.

Şase filme, dintre care două realizate de regizoare, vor concura în acest an pentru trofeul Bucureşti IFF. Toate titlurile sunt prezentate în premieră absolută şi, cu o singură excepţie, nu vor fi distribuite ulterior în cinematografele din România: "Autroportretul unei fete cuminţi" (România, regia Ana Lungu), "Iulie însângerat/ Cold in July" (SUA, regia Jim Mickle), "O fată merge acasă singură în noapte/ A Girl Walks Home Alone at Night" (SUA, regia Ana Lily Amirpour), "Hiena/ Hyena" (Marea Britanie, regia Gerard Johnson), "Kebab şi Horoscop/ Kebab & Horoscope" (Polonia, regia Grzegorz Jaroszuk), "Departe de oameni/ Loin des hommes" (Franţa, regia David Oelhoffen).

Juriul celei de-a 11-a ediţii a Bucureşti IFF este format din Selma Mehadžić, directorul de programe al Festivalului de Film de la Zagreb, actriţa germană Anjorka Strechel, Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, Feti Dautović, producător şi profesor universitar de origine sârbă, şi Edvinas Puksta, directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film de la Vilnius.

Pentru al cincilea an consecutiv, festivalul are şi un juriu al criticii, compus de această dată din Cătălin Olaru, Michal Klimkiewicz şi Horia Barna.

Invitatul special al celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti este actorul italian Franco Nero, care se va întâlni cu publicul cinefil vineri, de la ora 18.30, la Cinema Elvira Popescu, unde va rula filmul "Sirena/ Nymph", de Milan Todorovic, urmat de clasicul "Jonathan degli orsi", de Enzo G. Castellari.

Biletele pentru proiecţiile de la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu s-au pus deja în vânzare şi pot fi achiziţionate în avans pentru întregul festival. Studenţii de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti (UNATC) au acces liber, numai în limita locurilor rămase disponibile.

Festivalul Internaţional de Film Bucureşti este organizat de Fundaţia Charta şi se desfăşoară cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi sub înaltul patronaj al principelui Radu al României şi se va derula până duminică, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Club Control.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici