Teatrul ”Sică Alexandrescu” din Braşov are un director după doi ani de conflicte şi proteste

Teatrul ”Sică Alexandrescu” din Braşov are într-un final un director, după doi ani de conflicte în care 13 actori au fost în grevă japoneză, jucând cu buline roşii prinse de costume şi citind un manifest înaintea fiecărei reprezentaţii. Apoi, actorii au refuzat să joace şi cinci au fost demişi.

811 afișări
Imaginea articolului Teatrul ”Sică Alexandrescu” din Braşov are un director după doi ani de conflicte şi proteste

Teatrul ”Sică Alexandrescu” din Braşov are un director după doi ani de conflicte şi proteste

Din toamna anului 2015 între o parte dintre angajaţi, Primăria Braşov - ordonatorul de credite al instituţiei - şi conducerea interimară a apărut un conflict, soldat cu demiterea a cinci dintre protestatari, care au refuzat să mai urce pe scenă.

Patru dintre ei au câştigat deja de la începutul lunii iunie procesul pe fond pentru repunerea în funcţie, însă atât actualul manager, numit joi în funcţie, Dan Cogălniceanu, cât şi viceprimarul Braşovului, Mihai Costel, au spus că până la această oră nu s-a primit nici o comunicare din partea instanţei.

”În momentul în care vom avea comunicarea instanţei, vom lua o decizie, care să fie cât mai favorabilă teatrului”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Dan Cogălniceanu.

Seria conflictelor la teatrul braşovean a început în octombrie 2015, când regizorul Claudiu Goga, manager la acea vreme al Teatrului ”Sică Alexandrescu”, şi-a dat demisia din funcţie, acuzând anumite abuzuri ale Primăriei Braşov. Demisia regizorului a venit după ce, în vara anului 2015, Primăria a organizat un concurs pentru a numi un manager, dar niciunul dintre candidaţi nu a luat notă de trecere.

În semn de solidaritate cu managerul teatrului, şi-au mai dat atunci demisia şi Oana Borş (secretar literar), Mariana Hudişteanu (contabil şef), întregul departemanet de contabilitate şi Ionel Dumbravă (şef serviciu situaţii de urgenţă).

Tot atunci, 13 din cei 21 de actori angajaţi ai teatrului au iniţiat o acţiune de protest împotriva ”amestecului Primăriei” în activitatea teatrului, printr-o grevă japoneză, jucând cu buline roşii prinse de costum şi citind un manifest înainte de fiecare reprezentaţie.

În mai 2016, după şase luni de interimat asigurat de contrabilul şef care demisionase iniţial, Primăria a reuşit să organizeze un nou concurs pentru ocuparea postului de manager al teatrului, când unicul candidat rămas la ultima probă a concursului, proba interviului, a fost Marius Dan Zarafescu. Acesta a obţinut nota 5,45 la interviu şi a fost respins. În septembrie 2016, s-a scos din nou postul de manager la concurs, iar la proba interviului a rămas tot Marius Dan Zarafescu, care de data aceasta a obţinut nota 9,21. La proba interviului de atunci au participat ca martori şi actorii protestatari, care au acuzat comisia de concurs de imparţialitat şi a apărut un nou protest. Treisprezece actori au decis să întrerupă activitatea şi au refuzat să mai urce pe scenă. Zarafescu a cedat în faţa protestatarilor şi a decis să demisioneze în 19 octombrie 2016.

Ulterior acestei date, Primăria Braşov a numit-o în funcţia de director interimar pe actriţa Viorica Geantă Chelbea. Această numire a făcut ca situaţia de criză să escaladeze, deoarece Viorica Geantă Chelbea era preşedinta sindicatului din teatru care l-a susţinut pe Zarafescu. Situaţia s-a rezolvat prin demiterea în luna noiembrie a cinci dintre actori. Chelbea a asigurat interimatul până joi, după ce la sfârşitul lunii februarie a fost lansat un nou concurs, dar niciunul dintre cei candidaţi nu a luat notă de trecere.

Acum, după concursul din luna iunie, noul manager al teatrului braşovean este actorul braşovean Dan Cogălniceanu, care şi-a preluat funcţia începând de joi.

Dan Cogălniceanu şi-a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, planul de management.

Dan Cogălniceanu şi-a început cariera în cadrul teatrului braşovean în 1997, iar din 2005 a activat la teatrul din Constanţa. S-a întors la Braşov anul trecut ca manager şi consultant artistic al Festivalului de Dramaturgie Contemporană, iar principalul său proiect este transformarea Festivalului - unul cu tradiţie pentru oraşul de la poalele Tâmpei, fiind organizat din 1978 - într-unul internaţional.

Acesta a declarat că teatrul din Chişinău va participa şi la ediţia din acest an a Festivalului de Dramaturgie Contemporană şi a luat deja legătura şi cu conducerea Teatrului Naţional din Budapesta, ţinând cont că Braşovul este un oraş multicultural, iar comunitatea maghiară este bine reprezentantă. Totodată, Dan Cogălniceanu a declarat, pentru MEDIAFAX, că una dintre surprize va fi şi un spectacol al lui William Shakespeare, care va fi pus în scenă de către o trupă din Londra.

Dan Cogălniceanu a adăugat că vrea ca instituţia de cultură braşoveană să revină în rândul teatrelor mari din România şi să poată participa la turnee, având în vedere faptul că în ultimii doi ani a fost cunoscută doar prin scandaluri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici