Televiziunea publică din Grecia şi-a reluat emisia

Televiziunea publică din Grecia şi-a reluat emisia miercuri dimineaţă, la aproape o lună de la închiderea intempestivă a posturilor publice ERT, însă nu difuzează încă programe.

155 afișări
Imaginea articolului Televiziunea publică din Grecia şi-a reluat emisia

Televiziunea publică din Grecia şi-a reluat emisia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O mira a fost afişată miercuri dimineaţă pe ecran, pe aceeaşi frecvenţă pe care emitea în urmă cu o lună ERT.

"Este vorba despre o fază tranzitorie. Foarte curând noua televiziune publică va începe să redifuzeze programe", a declarat Pantelis Kapsis, responsabilul de audiovizualul public din Grecia.

Va fi vorba despre o grilă de programe temporară, până la înfiinţarea noii societăţi care va gestiona audiovizualul public din Grecia. Această societate ar urma să fie înfiinţată în toamnă.

Guvernul grec a anunţat şi a pus imediat în aplicare, pe 11 iunie, măsura de închidere a canalelor publice de televiziune şi radio ERT, într-o demonstraţie de forţă inedită împotriva sindicatelor, la presiunea creditorilor săi internaţionali.

Radio-televiziunea publică ERT din Grecia, a cărei istorie datează din anii 50, are aproape 2.700 de angajaţi, dintre care 677 sunt jurnalişti.

Această măsură a generat o ruptură în cadrul coaliţiei guvernamentale conduse de premierul conservator Antonis Samaras: două dintre partidele de coaliţie au dezaprobat închiderea şi au anunţat că nu vor vota această măsură când decretul va fi prezentat Parlamentului pentru validare.

De asemenea, decizia de închidere a ERT a fost urmată de o serie de proteste ale angajaţilor ERT, dar şi de o grevă generală organizată de principalele confederaţii sindicale ale sectorului privat şi public din Grecia.

Pe 14 iunie, premierul Greciei, Antonis Samaras, a propus redeschiderea parţială a radio-televiziunii publice, după o serie de proteste şi pe fondul criticilor europene.

Guvernul grec a anunţat, de asemenea, că a fost elaborat un proiect de lege pentru reorganizarea audiovizualului public din Grecia, care va viza "radioul, internetul şi televiziunea". Potrivit proiectului de lege, "funcţionarea noii radioteleviziuni" din Grecia, care va fi deţinută de societatea Nerit S.A., "nu va depinde de stat" şi va avea independenţă editorială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici