Tema celei de-a 54-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia este "ILLUMInations"

Tema celei de-a 54-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia, care se va desfăşura între 4 iunie şi 27 noiembrie 2011, este "ILLUMInations", informează Institutul Cultural Român (ICR) pe site-ul său.

39 afișări
Imaginea articolului Tema celei de-a 54-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia este "ILLUMInations"

Tema celei de-a 54-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia este "ILLUMInations" (Imagine: Mediafax Foto)

"Bienala reprezintă cel mai important forum pentru cunoaştere şi iluminare a noilor tendinţe în artele vizuale. Astfel, titlul celei de-a 54-a ediţii a Bienalei, «ILLUMInations», reflectă tocmai importanţa acestor tendinţe într-o lume globalizată", a declarat curatoarea ediţiei de anul viitor a bienalei, Bice Curiger.

"Termenul nations (naţiuni) din titlu se referă în mod simbolic la recentele evenimente de pe scena internaţională a artelor vizuale, unde se formează grupuri de artişti reprezentând o mare diversitate de activităţi şi tendinţe locale. Sunt adepta ideii unei bienale cu pavilioane naţionale, întrucât reprezintă pentru artişti o ocazie excepţională de dialog", a afirmat la reuniune Bice Curiger.

România va participa la ediţia de anul viitor a Bienalei de Artă de la Veneţia cu două proiecte naţionale: unul în Pavilionul României din Giardini di Castello, ce are prevăzută o finanţare de 600.000 de lei din partea Ministerului Culturii, şi altul în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, finanţat cu o sumă maximă de 140.000 de lei de ICR.

Proiectele care vor reprezenta România la Bienala de la Veneţia 2011 vor fi selectate în urma unui concurs ce a fost lansat în septembrie de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutul Cultural Român şi Ministerul Afacerilor Externe. Concursul se adresează autorilor individuali şi asociaţiilor/ organizaţiilor nonguvernamentale de profil, care pot propune proiecte atât pentru Pavilionul României din Giardini di Castello, cât şi pentru Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Termenul limită de înscriere este 3 decembrie, ora 14.00.

Anul trecut, România a fost reprezentată la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia de proiectul "Seducţia Intervalului", semnat de artiştii Ştefan Constantinescu, Andrea Faciu şi Ciprian Mureşan şi de curatoarea Alina Şerban. Tema celei de-a 53-a ediţii a Bienalei de Artă de la Veneţia, aleasă de curatorul acesteia, Daniel Birnbaum din Germania, a fost "Making Worlds".

Curatoarea ediţiei din 2011 a Bienalei de Artă de la Veneţia este Bice Curiger, istoric şi critic de artă şi curatoarea muzeului de artă contemporană Zurich Kunsthaus din 1993.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici