Teodor Corban, actorul din "Aferim!", în competiţie cu Christian Bale, la Festivalul de la Berlin - VIDEO

Teodor Corban, actorul principal din lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, intră în cursa pentru Ursul de Argint - premiul de interpretare masculină - al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, alături de actorii Christian Bale, James Franco şi Wen Jiang.

1183 afișări
Imaginea articolului Teodor Corban, actorul din "Aferim!", în competiţie cu Christian Bale, la Festivalul de la Berlin - VIDEO

Teodor Corban, actorul din "Aferim! ", în competiţie cu Christian Bale, la Festivalul de la Berlin (Imagine: Captură Video)

"Aferim!", de Radu Jude, este singurul lungmetraj românesc inclus în competiţia oficială a celei de-a 65-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, care va debuta joi şi se va încheia pe 15 februarie, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Pentru trofeul acordat celui mai bun actor vor concura, printre alţii, Christian Bale în filmul "Knights of Cups", semnat de Terrence Malick, James Franco în "Queen of the Desert", al lui Werner Herzog, polonezul Janusz Gajos în "Body", regizat de Malgorzata Szumowska, şi actorul şi regizorul chinez Wen Jiang, nominalizat pentru Palme d'Or în 2000, precum şi pentru Leul de Aur în 1994 şi 2007, în filmul "Gone with the Bullets".

În "Aferim!", Teodor Corban intepretează rolul zapciului Costandin pornit în căutarea unui rob fugar în Ţara Românească a începutului de secol XIX.

Teodor Corban a colaborat cu regizori celebri de-a lungul celor 25 de ani de experienţă pe scena teatrului românesc. Primul regizor de film care l-a descoperit şi l-a distribuit într-un rol secundar a fost Corneliu Porumboiu în scurtmetrajul studenţesc "Călătorie la oraş" (2003), premiat în cadrul secţiunii Cinéfondation de la Cannes. A fost începutul unei frumoase colaborări cu Porumboiu. Rolul principal din "A fost sau n-a fost?" (2006) i-a adus lui Corban primul său premiu din cariera de film - premiul special la Festivalul de la Cottbus.

Au urmat o serie de roluri secundare în filme de referinţă precum "California Dreamin' (nesfârşit)", de Cristian Nemescu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" şi "După dealuri", ambele regizate de Cristian Mungiu, precum şi "Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer.

Lungmetrajul "Aferim!", de Radu Jude, va avea premiera mondială pe 11 februarie, la Berlinale Palast, în prezenţa actorilor şi a echipei de producţie.

Ceremonia de deschidere a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin este programată joi şi poate fi urmărită online pe site-ul http://www.berlinale.de/en/im_fokus/live-streaming/index.html.

"Aferim!" este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films şi cu participarea HBO România. Filmul a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Proiectul a fost susţinut de Eurimages.

Cea mai recentă prezenţă a unui film românesc în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin a fost înregistrată în urmă cu doi ani, când "Poziţia copilului", produs de Ada Solomon şi regizat de Călin Peter Netzer, a câştigat trofeul Ursul de Aur.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici