TIFF 2015: Documentarele "Toto şi surorile lui" şi "Reţeaua", proiectate, pe 4 iunie, la "Ziua HBO"

Documentare originale precum "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, "Reţeaua", de Claudiu Mitcu, şi "Paşaport de Germania", de Răzvan Georgescu, vor fi proiectate, pe 4 iunie, în cadrul evenimentului "Ziua HBO", organizat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

167 afișări
Imaginea articolului TIFF 2015: Documentarele "Toto şi surorile lui" şi "Reţeaua", proiectate, pe 4 iunie, la "Ziua HBO"

TIFF 2015: Documentarele "Toto şi surorile lui" şi "Reţeaua", proiectate, pe 4 iunie, la "Ziua HBO" (Imagine: Captură video)

"Ziua HBO" la TIFF vine, pe 4 iunie, cu documentare originale precum "Toto şi surorile lui" (regia Alexander Nanau), "Chuck Norris vs comunism" (regia Ilinca Călugăreanu), "Reţeaua" (regia Claudiu Mitcu), "Omul pasăre" (regia Alexandru Mavrodineanu şi Mihai Grecea) şi "Paşaport de Germania" (regia Răzvan Georgescu), potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de televiziunea HBO.

Filmul "Reţeaua" va fi prezentat la Cinema Arta din Cluj, pe 4 iunie, de la ora 19:30, intrarea la proiecţie fiind liberă. Documentarul prezintă situaţia din România, în care medicamentele citostatice nu se obţin nici gratuit, aşa cum prevede legea, nici contra cost din farmacii. Mulţi dintre bolnavii care încearcă să facă rost de medicamente sunt ajutaţi de o adevărată reţea de oameni. Membrii reţelei nu obţin niciun fel de beneficiu material din participarea la acest "trafic". Documentarul reconstituie traseul medicamentelor de la una dintre cele mai vechi farmacii din Viena până la bolnavul din România.

"Chuck Norris vscomunism" va fi proiectat la Cinema "Florin Piersic", pe 4 iunie, de la ora 15:00, intrare la eveniment fiind permisă pe bază de invitaţie. În România anilor ‘80, mii de filme din Occident au trecut dincolo de Cortina Roşie şi au deschis o fereastră către lumea liberă pentru cei care au îndrăznit să privească mai departe. Piaţa neagră cu casete video şi o traducătoare curajoasă, Irina Margareta Nistor, au adus magia filmului în mijlocul oamenilor şi au declanşat o revoluţie.

În documentarul "Omul pasăre" - care va fi prezentat la Cinema Arta, pe 4 iunie, de la ora 21:30 (accesul liber) - "Mami" Mihăiţă Nicolae doreşte să câştige pentru a zecea oară campionatul naţional de planorism. Indiferent dacă va câştiga sau nu, participarea lui va marca încă un record pentru aviaţie şi va însemna un armistiţiu în lupta sa cu timpul. Nicolae "Mami" Mihaiţă este o legendă printre aviatorii români. La vârsta de 78 de ani, el este cel mai în vârstă pilot român care încă zboară. Toată lumea se întreabă de unde vine toată rezistenţa lui.

"Paşaport de Germania" va fi prezentat la Cercul Militar din Cluj, pe 4 iunie, de la ora 15:00, intrarea fiind liberă. Documentarul prezintă povestea unuia dintre cele mai mari schimburi comerciale umane din Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial: vânzarea organizată, sistematică a întregii populaţii germane din România către statul Germaniei de Vest.

"Toto şi surorile lui" va fi proiectat la Cinema "Florin Piersic", pe 4 iunie, de la ora 13:00, intrare la proiecţie fiind liberă. Totonel (10 ani) şi surorile lui, Andreea (14 ani) şi Ana (17 ani), aşteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învaţă cum să supravieţuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce şi familia se va reuni şi vor trăi departe de sărăcie, violenţă şi droguri.

Tot la "Ziua HBO" de la TIFF va avea loc maratonul "Olive Kitteridge". Această mini-serie în patru părţi regizată de Lisa Cholodenko va rula pe 4 iunie, la Cinema Arta din Cluj, de la ora 10.00. Povestea se desfăşoară de-a lungul a 25 de ani şi se concentrează pe Olive, profesoară de matematică la gimnaziu, şi pe relaţia ei cu soţul Henry, farmacistul cu inimă mare al oraşului, cu fiul lor Christopher, care are mereu ceva de zis despre cum îl dădăceşte mama lui, şi cu alţi membri ai comunităţii lor.

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), un eveniment care va cuprinde 223 de producţii din peste 60 de ţări şi circa 850 de invitaţi români şi străini, va începe, vineri seară, la Cluj, cu premiera naţională a filmului "Poveşti trăsnite/ Wild Tales".

TIFF (29 mai - 7 iunie, Cluj-Napoca) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj şi al Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici