TIFF: Documentarul "Anul Dragonului", prezentat în premieră - VIDEO

Documentarul "Anul Dragonului", de Adina Popescu şi Iulian Manuel Ghervas, care vorbeşte despre comunitatea chineză din Bucureşti, a fost prezentat în premieră joi seară, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, la Ziua HBO la TIFF (31 mai - 9 iunie).

557 afișări
Imaginea articolului TIFF: Documentarul "Anul Dragonului", prezentat în premieră - VIDEO

TIFF: Documentarul "Anul Dragonului", prezentat în premieră (Imagine: You Tube)

Documentarul dezvăluie aspecte din viaţa a trei bărbaţi, care reprezintă grupuri sociale distincte şi, în acelaşi timp, spune povestea unei comunităţi care încearcă să se adapteze într-o ţară necunoscută de care o leagă, însă, un trecut politic comun. "Anul Dragonului" prezintă poveştile unor imigranţi chinezi din Bucureşti, rătăciţi în peisajul social şi economic din România actuală şi, în acelaşi timp, surprinde fragmente din realitatea românească văzute şi înţelese din perspectiva lor. Indiferent de statutul lor social, primele etape ale adaptării sunt dificile şi ascund adevăruri incomode.

Han Wenlong este un imigrant ilegal al cărui vis de a lucra pe un şantier din Europa de Est s-a sfârşit înainte de a începe. Shen Xiaoming este un om de afaceri chinez şi, în acelaşi timp, un cetăţean român care trăieşte suspendat între două lumi. Li Jianhua este un jurnalist care şi-a pus viaţa în pericol încercând să prezinte într-un un mod obiectiv viaţa unei comunităţi, la început de drum.

"Anul Dragonului" este produs de 4 Proof Film şi prezentat de HBO Europe Original Programming.

Filmul va fi difuzat la HBO România pe 13 iunie.

Regizoarea Adina Popescu a declarat că a decis ca acest documentar să se axeze pe problemele minorităţii chineze din Bucureşti deoarece aceasta este "o comunitate exotică şi pentru că în momentul de faţă toţi ochii sunt aţintiţi pe China, din cauza boom-ului economic ale acestei ţări". Pe de altă parte, aceasta a explicat că unii cetăţeni chinezi aleg să plece în alte ţări, pentru o viaţă mai bună.

Producţia filmului a durat trei ani, iar un rol esenţial l-au jucat traducătorii. "Câteodată filmam şi nu ştiam ce filmăm", a povestit regizoarea. De asemenea, în "Anul Dragonului" sunt incluse materiale de arhivă din 2010, când a ars o mare parte din complexul "Dragonul Roşu" din Capitală, unde foarte mulţi imigranţi chinezi aveau locuri de muncă.

"Pentru materialele de arhivă a trebuit să negociem cu ei două seri la rând. Am fost la ei la cină. Şi la ei nu poţi să negociezi imediat ce te aşezi la masă. Prima cină a fost cu multe feluri de mâncare, băutură... La a doua cină, după prima bere, am zis să începem negocierea, dar regizorul Iulian Ghervas şi traducătorul îmi făceau semne disperate că încă nu este momentul potrivit", a povestit producătoarea Monica Lăzurean Gorgan.

Întâlniri cu Lucian Pintilie, Jiří Menzel, Horia Colibăşanu şi actorii din programul "10 pentru film", lansări de carte şi de DVD-uri şi o expoziţie cu afişe ceheşti sunt câteva dintre recomandările zilei de vineri la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Evenimentul special al zilei de vineri este lansarea setului de DVD-uri "Pintilie. Cineast", la Hansen Lounge (Piaţa Unirii), de la 16.30, în prezenţa regizorului. Un obiect de colecţie pentru orice cinefil, setul conţine toate cele 11 filme ale apreciatului regizor român, precum şi un disc cu 200 de minute incluzând zece materiale ce recompun portretul său: lecţii de cinema, conferinţe de presă, colocvii, emisiuni TV, omagii, retrospective. Secvenţe inedite cu Pintilie, extrase din bonusuri, vor putea fi vizionate în premieră, de la 18.00, la Cinema Arta. Proiecţia, la care va participa şi Lucian Pintilie, va fi introdusă de Cristi Puiu.

La Hansen Lounge, de la 16.30, va fi lansat pe DVD şi filmul-reper al Noului Cinema Românesc "Marfa şi banii" (regia: Cristi Puiu).

În onoarea regizorului ceh Jiří Menzel, distins cu premiul pentru întreaga carieră la TIFF, va fi proiectat la Cinema "Florin Piersic", de la 20.45, "Sătucul meu drag/ My Sweet Little Village", una dintre cele mai populare comedii ceheşti din istorie, nominalizată la Oscarul pentru film străin în 1986. Înainte de proiecţie, la ora 19.00, Jiří Menzel îşi va vernisa la TIFF Art (Muzeul de Artă) expoziţia "Filmele lui Jiří Menzel în afişul ceh", cu 17 postere originale din colecţia unică de afişe a filmotecii Terry Posters din Praga (www.terry-posters.com). Evenimentul este realizat cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti.

În ziua a opta la TIFF, spectatorii vor avea ocazia să-l întâlnească şi pe alpinistul Horia Colibăşanu. Acesta va fi invitatul lui Mihnea Măruţă la TIFF Lounge-ul de la ora 17.00 şi va lua parte la proiecţia specială a documentarului "Creasta/ The Ridge/ Pura Vida" (regia: Pablo Iraburu, Migueltxo Molina), la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 18.30. Horia Colibăşanu a fost colegul de expediţie al lui Iñaki Ochoa de Olza, alpinistul spaniol pentru salvarea căruia a fost declanşată una dintre cele mai dificile şi ample operaţiuni de gen în Himalaya, în 2008.

Compozitorul Adrian Enescu, distins cu premiul pentru întreaga carieră, va vorbi despre muzica de film la proiecţia specială a peliculei "Pas în doi" (regia: Dan Piţa, 1985), la Cinema Victoria, de la 12.15. Filmul este una dintre cele circa 65 de producţii pentru care Adrian Enescu a creat muzică originală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici