Timişoara ar putea fi capitala culturală europeană în 2021‎

Municipiul Timişoara îşi va depune candidatura pentru a deveni capitală culturală a Europei în 2021, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Flavius Boncea.

36 afișări
Imaginea articolului Timişoara ar putea fi capitala culturală europeană în 2021‎

Piaţa Unirii din Timişoara (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Flavius Boncea a afirmat că în 2021 va fi rândul României, din nou, pentru a avea o capitală culturală a Europei, Ministerul Culturii urmând să organizeze o competiţie între oraşe pentru a stabili cine va obţine acest titlu.

"Ministerul Culturii va anunţa competiţia naţională pentru a determina ce oraş va fi capitala culturală europeană în 2021, iar în momentul în care se va anunţa această competiţie noi ne vom depune candidatura. În 2021 vine din nou rândul României să aibă o capitală culturală", a spus Boncea.

Programul "Capitală culturală europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, circa 40 de oraşe au deţinut acest titlu.

În 2009, Vilnius a avut statutul de capitală culturală europeană alături de oraşul austriac Linz, iar în 2007 statutul de capitală culturală europeană a fost împărţit de Sibiu şi Luxemburg.

În 2011, acest titlu va fi deţinut de Turku (Finlanda) şi Tallin (Estonia), oraşele Guimaraes (Portugalia) şi Maribor (Slovenia) vor fi capitale culturale europene în 2012, iar Marsilia (Franţa) şi Kosice (Slovacia) vor beneficia de acelaşi statut, în 2013. Umea, un mic oraş universitar din nordul îndepărtat al Suediei, a fost desemnat capitală culturală europeană a anului 2014, devenind astfel cea mai nordică localitate europeană care câştigă acest titlu, pe care îl va împărţi cu Riga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici