"Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau - marele premiu la Festivalul Premiers Plans din Angers - VIDEO

Lungmetrajul "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, a fost recompensat cu marele premiu al competiţiei internaţionale la Festivalul Premiers Plans din Angers (Franţa), potrivit site-ului oficial al evenimentului.

157 afișări
Imaginea articolului "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau - marele premiu la Festivalul Premiers Plans din Angers - VIDEO

"Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau - marele premiu la Festivalul Premiers Plans din Angers

Prezidat de regizorul Laurent Cantet, juriul competiţiei oficiale a atribuit marele premiu documentarului românesc "Toto şi surorile lui", de Alexander Nanau, ce prezintă povestea lui Toto, un băiat de 9 ani, care locuieşte împreună cu surorile lui, Andreea şi Ana, într-un cartier dărăpănat de la marginea Bucureştiului. Cei trei copii trăiesc într-o singură cameră. Mama lor, Siminca, a fost arestată când Toto avea cinci ani şi, din acel moment, copiii au fost nevoiţi să se descurce singuri. Când ajung într-un orfelinat, vieţile lor se schimbă radical. Toto învaţă să scrie şi să citească şi descoperă o nouă pasiune, dansul.

Marele premiu al juriului festivalului - care a avut loc în perioada 16-25 ianuarie - constă în suma de 15.000 de euro pentru spaţii publicitare menite să promoveze filmul oferită de autorităţile din Angers şi de cotidianul Le Monde.

Documentarul "Toto şi surorile lui" este produs de HBO Europe şi Strada Film, în coproducţie cu Alexander Nanau Production, şi regizat de Alexander Nanau, realizatorul documentarului "Lumea văzută de Ion B.", care, în 2010, a obţinut un premiu Emmy la categoria "Arts Programming"

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la San Sebastian, în septembrie anul trecut, şi a câştigat mai multe premii, precum cel pentru cel mai bun documentar internaţional la Festivalul de la Zürich (2014). Producţia a primit distincţia Silver Eye pentru cel mai bun documentar la Jihlava International Documentary Film Festival 2014, lungmetrajul fiind premiat şi la Leipzig DOK Festival 2014. De asemenea, a primit titlul de cel mai bun documentar la festivalurile internaţionale de film de la Varşovia şi Zurich, ambele desfăşurate în 2014.

La Festivalul de la Angers, în competiţia internaţională au mai fost premiate peliculele "Crosswind/ La croisée des vents", de Martti Helde (menţiune specială), şi "The Look of Silence", de Joshua Oppenheimer (menţiune specială şi premiul publicului).

Festivalul "Premiers Plans" de la Angers este dedicat filmelor de autor de debut. Din 1989, aproximativ 100 de tineri realizatori vin în fiecare an la Angers să îşi prezinte filmele unui public din ce în ce mai numeros - peste 70.000 de spectatori. Regizori precum Fatih Akin, Nuri Bilge Ceylan, Arnaud Desplechin, Xavier Beauvois, Nick Park, Cristi Puiu şi Thomas Vinterberg au trecut pe la Premiers Plans d'Angers pentru a-şi prezenta primele lor filme, înainte de a cunoaşte succesul pe care îl au în prezent.

În fiecare an, selecţia oficială prezintă mai mult de 100 de filme, repartizate în cinci secţiuni diferite şi premiate cu o sumă totală de 200.000 de euro. Premiile sunt decernate de juriul competiţiei oficiale şi de public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici