Tribunalul dă câştig de cauză companiei Adevărul în litigiul privind editarea "Enigma Otiliei"

Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză companiei Adevărul Holding în litigiul cu trustul Intact Media Group în litigiul privind editarea şi comercializarea cărţii "Enigma Otiliei", potrivit ediţiei de luni a ziarului Adevărul, decizia instanţei putând fi contestată, în termen de 15 zile.

728 afișări
Imaginea articolului Tribunalul dă câştig de cauză companiei Adevărul în litigiul privind editarea "Enigma Otiliei"

Tribunalul dă câştig de cauză companiei Adevărul în litigiul privind editarea "Enigma Otiliei" (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

În 8 iunie, Tribunalul Bucureşti a respins ca neîntemeiată cererea principală formulată de reclamantele SC Editura Intact şi Editura Litera Internaţional, constatând totodată nulitatea contractelor 113/27 ianuarie 2009 şi 1.015/6 aprilie 2009, încheiate între Copyro şi Editura Internaţional SRL, potrivit minutei publicată pe portalul instanţei.

Decizia poate fi atacată cu apel, în termen de 15 zile de la comunicare, la Curtea de Apel Bucureşti.

Anterior, în 24 iunie 2009, Curtea de Apel Bucureşti hotărâse retragerea de pe piaţă, suspendarea editării şi a comercializării sub orice formă a volumului "Enigma Otiliei" lansat de Adevărul şi Adevărul Holding în campania de editare de cărţi, întrucât ziarul fusese chemat în instanţă de către editura Intact.

Instanţa admisese cererea Jurnalului Naţional, dispunând suspendarea editării şi a comercializării sub orice formă a volumului, până la soluţionarea procesului deschis de către Intact împotriva Adevărul.

De asemenea, instanţa ceruse editurii Intact depunerea unei cauţiuni de 50.000 de lei, Tribunalul Capitalei hotărând, în 8 iunie 2011, respingerea ca fiind prematură a cererii de restituire a acestei sume către Intact.

Intact Media Group a dat în judecată, în 28 mai 2009, cotidianul Adevărul, editat de Adevărul Holding, pentru concurenţă neloială, precum şi pentru derularea fără drept a activităţilor de editare şi distribuire a romanului "Enigma Otiliei" de George Călinescu.

Conform unui comunicat remis agenţiei MEDIAFAX, Jurnalul Naţional, cotidian editat de Intact Media Group, a cumpărat de la Copyro, prin intermediul editurii Litera, drepturi exclusive de editare asupra romanului "Enigma Otiliei", de George Călinescu. Copyro este "societatea de gestiune cu drepturi exclusive asupra operei călinesciene".

Reprezentanţii Intact susţin că Adevărul a editat şi difuzat romanul "Enigma Otiliei" pe data 23 aprilie 2009, "ignorând avertismentele repetate venite din partea Societăţii Copyro de stopare a editării şi difuzării acestui roman. Somaţiile trimise de Copyro către managementul Adevărul nu au fost luate în considerare".

Academicianul Eugen Simion declara, în 24 aprilie 2009, că Institutul "George Călinescu" din Academia Română deţine drepturile asupra operei lui George Călinescu şi că se va adresa justiţiei în cazul romanului "Enigma Otiliei", publicat de Adevărul Holding, considerând că trustul "nu a fost de bună credinţă".

Simion, directorul Institutului de Istorie şi Teorie Literară "G. Călinescu" din Bucureşti, a spus că scriitorul George Călinescu a lăsat institutului toate drepturile lui mobile şi imobile. "George Călinescu a lăsat toate drepturile lui mobile şi imobile Institutului «George Călinescu» din Academia Română. Soţia lui, Vera Călinescu, a lăsat toate drepturile Institutului «George Călinescu». Ne vom adresa justiţiei pentru a face dreptate. Consider că în această dispută Jurnalul Naţional a fost de bună credinţă, în timp ce Adevărul nu a fost de bună credinţă", declara atunci Eugen Simion.

Pe de altă parte, şi organismul de gestiune a drepturilor de autor Copyro, care îşi revendică la rândul său drepturile asupra operei lui George Călinescu, spunea că Adevărul Holding nu deţine drepturile pentru publicarea romanului "Enigma Otiliei".

"Opera lui George Călinescu, conform Legii 8 din 1996, este sub protecţia Copyro. Editura Litera International a solicitat Copyro să i se acorde permisiunea de a publica "Enigma Otiliei" şi i s-a acordat permisiunea. Între timp, am aflat despre intenţia trustului Adevărul Holding de a publica «Enigma Otiliei». Le-am comunicat că există deja un contract încheiat cu Jurnalul Naţional şi i-am rugat să nu pună în circulaţie cartea. Nu înţeleg comportamentul Adevărul Holding", declarat, în 24 aprilie 2009, Eugen Uricaru, preşedintele Copyro.

Eugen Uricaru susţinea că drepturile de autor asupra operei lui George Călinescu sunt deţinute de Copyro, deoarece, potrivit legii drepturilor de autor, Vera Călinescu, soţia lui George Călinescu, le-a deţinut doar pe perioada vieţii ei.

Uricaru preciza că va sprijini Litera Internaţional, dacă editura se va decide să dea în judecată Adevărul Holding.

De asemenea, editura Litera Internaţional, care deţine dreptul de publicare a romanului "Enigma Otiliei", a anunţat pe 24 aprilie 2009 că dă în judecată Adevărul Holding pentru "prejudiciile morale şi materiale" provocate de publicarea volumului.

Dan Vidraşcu, director general al editurii, spunea că editura Litera Internaţional deţine drepturile pentru publicarea romanului "Enigma Otiliei" în baza unui contract exclusiv semnat cu organismul de gestiune colectivă Copyro.

De cealaltă parte, Răzvan Corneţeanu, director general Adevărul Holding, a respins acuzaţiile.

"Domnul Eugen Simion să facă ce vrea el, dar să nu uite că am semnat un contract. E o ţară liberă, poate să facă ce vrea (...) Am semnat contractul cu dânsul (Eugen Simion, n.r.), numai că ulterior, dovedindu-se că Jurnalul Naţional a semnat cu Copyro (Societatea de Gestiune Liberă a Drepturilor de Autor, n.r.), acel contract nu are obiect atât timp cât drepturile sunt libere de contract", declara atunci Răzvan Corneţeanu, director general Adevărul Holding. Acesta arăta că Adevărul Holding poate dovedi cu acte că a depus "toate eforturile ca această operă (a lui George Călinescu, n.r.) nu numai să fie vândută într-un număr mare de exemplare, ci şi să fie super-corectă".

Corneţeanu spunea că a semnat un contract cu Academia Română, dar că a aflat ulterior că publicarea cărţii "Enigma Otiliei" e liberă de drepturi. "Adevărul a avut toată buna intenţie făcând contract şi cu Academia Română şi a aflat ulterior că e liberă de drepturi (opera, n.r.)", sublinia acesta.

De asemenea, directorul general al Adevărul Holding preciza că reprezentanţii Jurnalul Naţional ştiau în ianuarie 2009, când au anunţat ca vor scoate ei pe piaţă "Enigma Otiliei", că Adevărul îşi anunţase această intenţie încă din noiembrie 2008.

"Până la urmă cine deţine drepturile: dânsul, care a făcut şi contract cu noi, Institutul «George Călinescu» sau Copyro, care spune peste tot că a semnat cu Jurnalul Naţional. Nu vedeţi ce ţigănie a ieşit? Sunt cel puţin patru părţi care spun că e a lor", mai spunea Corneţeanu.

Pe de altă parte, directorul general al Adevărul Holding arăta că Eugen Simion "nu are o problemă" cu Adevărul Holding, ci cu Copyro. "Să explice Copyro lui Simion de ce a făcut contract cu Litera", declara Corneţeanu.

"Ceea ce fac Jurnalul Naţional şi trustul Intact este o mizerie jurnalistică. Dovada că lucrurile sunt neclare este şi această intervenţie a lui Eugen Simion. (...) Cea care ar trebui să-şi spună cuvântul e justiţia şi nu Antena 1 şi Jurnalul Naţional, care prin articolele de azi (24 aprilie, n.r.) aruncă cu lături în competiţie, ceea ce demonstrează că în România trebuie aplicate legi europene care există în alte ţări", declara Corneţeanu.

Adevărul Holding a publicat romanul "Enigma Otiliei", distribuind cartea în 23 aprilie 2009, alături de cotidianul Adevărul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici