Trupul neînsufleţit al Malvinei Urşianu va fi depus, vineri, la capela cimitirului Bellu

Trupul neînsufleţit al Malvinei Urşianu, care a murit joi, la vârsta de 88 de ani, va fi depus, vineri, în jurul orei 11.00, la capela cimitirului Bellu din Bucureşti, regizoarea şi scenarista urmând să fie înmormântată în acelaşi loc sâmbătă, la ora 13.00, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

268 afișări
Imaginea articolului Trupul neînsufleţit al Malvinei Urşianu va fi depus, vineri, la capela cimitirului Bellu

Malvina Urşianu (Foto: Cătălina Filip / Mediafax Foto)

Malvina Urşianu a murit în noaptea de miercuri spre joi, a declarat pentru MEDIAFAX Laurenţiu Damian, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.

"S-a stins în dimineaţa aceasta unul dintre cei mai importanţi creatori de film din România, un autor total, un om de mare rafinament. Astăzi merge alături de cei patru mari actori cu care a lucrat pentru majoritatea filmelor sale: Silvia Popovici, Gina Patrichi, Cornel Coman şi George Motoi. E un gol în ceea ce priveşte autoratul de film, eleganţa şi aristocraţia unui regizor", a declarat joi pentru MEDIAFAX Laurenţiu Damian.

Născută în Vâlcea, în 1927, Malvina Urşianu a studiat istoria artelor la Institutul de muzeografie, paleografie şi biblioteconomie de la Arhivele Statului.

Atrasă de lumea filmului, urmează cursul experimental de cinematografie susţinut de regizorul, scenaristul şi actorul Jean Georgescu. Studiază mai departe pe cont propriu şi devine asistent de regie pentru câteva pelicule importante.

A fost acuzată de sabotaj ideologic şi anticomunism, i s-a înscenat un proces de demascare în 1958, a fost interzisă în cinema opt ani, într-o primă perioadă şi chiar închisă pentru o vreme. Cu toate acestea, reuşeşte să se reabiliteze şi îşi continuă cariera. Iar, în aproape un secol de viaţă şi profesie, realizează câteva filme considerate de mulţi critici printre cele mai bune din toate timpurile.

"Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu" (1980), "Figuranţii" (1987), "Liniştea din adâncuri" (1982), "Serata" (1971), "Gioconda fără surâs" (1967), "Trecătoarele iubiri" (1974) şi "O lumină la etajul 10" (1984) sunt câteva dintre titlurile filmelor scrise şi regizate de Malvina Urşianu, în care au jucat de-a lungul anilor actori celebri, precum Silvia Popovici, Gina Patrichi, Gheorghe Dinică, Mariana Buruiană, Georghe Motoi, George Constantin, Gheorghe Cozorici, Mircea Diaconu, Ion Marinescu şi Cornel Coman.

Într-un interviu, George Motoi - unul dintre marii actori cu care aceasta a colaborat - o numea "un filosof al ecranului, reprezentanta de frunte a filmului de artă, care a modelat spiritual actorii cu care a lucrat prin gustul estetic desăvârşit, arta şi scenariile proprii extrem de interesante".

În anul 2000, a fost decorată de preşedintele Emil Constantinescu cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler, "pentru realizări artistice remarcabile şi pentru promovarea culturii".

De asemenea, în 2003, i s-a decernat premiul special al juriului la gala Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), pentru filmul "Ce lume veselă", care i-a şi marcat retragerea din activitate.

A fost căsătorită cu scriitorul şi publicistul Paul Anghel, care a murit în 1995.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici