Tudor Giurgiu: Poate după premiul de la Berlinală autorităţile se vor trezi şi vor avea o reacţie

Regizorul Tudor Giurgiu a declarat, pentru MEDIAFAX, că poate după ce filmul "Poziţia copilului" a primit trofeul Ursul de Aur la Berlinală autorităţile din România se vor trezi şi vor înţelege că în cazul cinematografiei este necesară o altă abordare.

1955 afișări
Imaginea articolului Tudor Giurgiu: Poate după premiul de la Berlinală autorităţile se vor trezi şi vor avea o reacţie

Tudor Giurgiu (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Tudor Giurgiu a spus că "Poziţia copilului" este un film extraordinar. "E un film foarte puternic, în care Luminiţa Gheorghiu face un rol nemaipomenit. Cred că ar fi meritat premiul pentru interpretare feminină, dar cred că juriul a încercat să împace pe toată lumea. Din păcate, aşa cum a remarcat şi Ada Solomon (producătorul filmului, n.r.) în discursul său (de pe scena de la Berlinală, n.r.), nu ştiu ce ar mai trebui să demonstreze filmul românesc ca să determine şi o reacţie din partea autorităţilor, care să se trezească la realitate şi să-şi dea seama că filmul românesc este subfinanţat, că cinematografele se desfiinţează şi că CNC-ul este o organizaţie rămasă undeva în secolul trecut (...) Poate fi acum ceasul al 12-lea în care să ne trezim. Ar putea fi un început nou, dar cred că noi sutem experţi în a pierde şanse (...) Poate acum cineva se va trezi şi îşi va da seama că e nevoie de o altă abordare", a mai spus Tudor Giurgiu.

Filmul "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer, a primit, sâmbătă seară, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

"Poziţia copilului" s-a aflat în competiţia oficială a Berlinalei 2013 alături de alte 18 filme.

Din juriul competiţiei oficiale a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin ( 7-17 februarie) au făcut parte Wong Kar Wai (preşedinte), Susanne Bier, Tim Robbins, Shirin Neshat, Athina Rachel Tsangari, Andreas Dresen şi Ellen Kuras.

Marele premiul/ trofeul Ursul de Aur primit de "Poziţia copilului", sâmbătă seara, la gala Festivalului de Film de la Berlin vine după ce, vineri seara, filmul lui Călin Netzer a primit şi premiul criticii internaţionale - FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici