TVR 1 ar putea fi retransmis în Republica Moldova

TVR 1 ar putea să fie retransmis din nou în Republica Moldova, în două luni, autorităţile de la Chişinău examinând această posibilitate după ce subiectul a fost pus în discuţie de preşedintele României, Traian Băsescu, în ianuarie, când a fost în vizită la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.

29 afișări
Imaginea articolului TVR 1 ar putea fi retransmis în Republica Moldova

TVR 1 ar putea fi retransmis în Republica Moldova (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Posibilitatea revenirii TVR 1 în Republica Moldova a fost anunţată de ministrul moldovean al Justiţiei, Alexandru Tănase, vineri, în cadrul unui briefing. Ministrul a precizat că dosarul TVR 1, care a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), va fi discutat în curând.

Alexandru Tănase a mai spus că documentele sunt pe masa premierului moldovean Vlad Filat, iar postul ar putea să emită din nou în Republica Moldova, în două luni.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a scos la concurs frecvenţele pe care era retransmis TVR 1 încă din 2007, la solicitarea Ministerului Dezvoltării Informaţionale, pe motiv că Societatea Română de Televiziune nu şi-a onorat obligaţiile financiare faţă Societatea de Radiocomunicaţii din Republica Moldova. În acelaşi an, CCA a acordat licenţa pentru Reţeaua de stat a II-a postului de televiziune 2 Plus, deşi, între timp, Societatea Română de Televiziune a anunţat că a rezolvat chestiunile financiare, mai scrie Info-Prim Neo.

În schimb, reprezentanţii TVR au declarat pentru MEDIAFAX că, în momentul de faţă, Societatea Română de Televiziune negociază cu Guvernul din Republica Moldova pentru a redobândi, pe "cale amiabilă", dreptul de a retransmite în Republica Moldova şi de a deschide un studio teritorial la Chişinău.

Conflictul din jurul retransmiterii TVR în Republica Moldova a început pe 31 iulie 2007, când Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a scos la concurs, la solicitarea Ministerului Dezvoltării Informaţionale, Reţeaua a II-a de stat, folosită de TVR 1. Motivul invocat a fost că nu s-ar fi reuşit încheierea unui nou contract cu TVR, iar cel vechi expirase. Contractul prevedea achitarea unei plăţi către Radiocomunicaţii, pentru difuzarea TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe 10 aprilie 2009, România a depus la CEDO contribuţia sa în dosarul privind obţinerea recunoaşterii dreptului de a retransmite programele TVR în Republica Moldova. MAE a transmis atunci, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că, prin intermediul Agentului Guvernamental, a trimis, la data de 10 aprilie, Curţii Europene a Drepturilor Omului observaţiile sale în calitate de terţ intervenient în cauza Societatea Română de Televiziune (SRTv) împotriva Republicii Moldova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici