Un membru al CNA cere Guvernului să organizeze o întâlnire cu media privind fiscalitatea presei

Valentin Jucan, membrul al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), îi solicită premierului Victor Ponta să ceară ministrului Finanţelor să organizeze o întâlnire cu reprezentanţii media despre o eventuală modificare a fiscalităţii presei.

185 afișări
Imaginea articolului Un membru al CNA cere Guvernului să organizeze o întâlnire cu media privind fiscalitatea presei

Un membru al CNA cere Guvernului să organizeze o întâlnire cu media privind fiscalitatea presei (Imagine:Mediafax Foto / Andreea Alexandru)

Într-un comunicat remis MEDIAFAX, Valentin Jucan face referire la afirmaţiile recente ale premierului Victor Ponta, care a precizat că Guvernul caută un sistem de sprijinire, prin reducerea taxelor, a presei furnizoare de ştiri, precum posturi de televiziune şi radio, în funcţie de proporţia numărului de ştiri în grila de program, nu şi a presei scrise, deoarece aceasta suportă costuri mai mici în online.

"Propunerea lansată de Primul-ministru vizează facilităţi fiscale exclusiv pentru o anumită parte a mass-mediei, ceea ce cu siguranţă ar ridica probleme de discriminare. Această formă, transpusă într-o măsură recent adoptată de Guvern, ar suna în felul următor: reducerea TVA la pâine, dar numai la cea de tipul 'graham'", spune membrul CNA Valentin Jucan, în comunicatul remis duminică agenţiei MEDIAFAX.

Valentin Jucan precizează că a purtat discuţii cu un fost ministru al Finanţelor, din actualul Guvern, care au vizat posibile măsuri de susţinere a media.

"În discuţiile anterioare pe care le-am avut cu un fost Ministru al finanţelor publice, din actualul Guvern, am propus ca măsură de susţinere adresată mass-mediei reducerea TVA la 9% concomitent cu reducerea
impozitului pe profit la 1%", spune Jucan.

El precizează că acest tip de mecanism face parte din înlesnirile fiscale agreate de Directiva 2010/13/UE a Parlamentului European şi a Consiliului, directivă care defineşte serviciile mass-media drept servicii culturale şi economice.

"Coroborat cu Directiva menţionată, art. 107, alin. 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede faptul că pot fi considerate 'compatibile cu piaţa internă, ajutoarele destinate să promoveze cultura şi conservarea patrimoniului, în cazul în care acestea nu modifică în mod nefavorabil condiţiile schimburilor comerciale şi de concurenţă în Uniune, într-o măsură care contravine interesului comun'", spune Jucan.

Totodată, Valentin Jucan îi cere lui Victor Ponta să organizeze o întâlnire cu reprezentanţii media, în cazul în care Guvernul doreşte modificarea fiscalităţii presei.

"Dacă într-adevăr se doreşte modificarea fiscalităţii presei, în sensul de a o sprijini, îi solicit public domnului Prim-ministru Victor Ponta să ceară Ministrului de finanţe organizarea unei întâlniri cu reprezentanţii întregii mass-media, astfel încât să poată fi conturate problemele şi soluţiile lor", spune Valentin Jucan.

Totodată, Jucan face referire la un proiect pe care l-a iniţiat şi care vizează înfiinţarea "fondului audiovizual". Această propunere răspunde, în opinia lui Jucan, "cerinţelor formulate atât de presă, cât şi de şeful Guvernului".

În ultima perioadă, Valentin Jucan a propus crearea unui "fond audiovizual" care să finanţeze primele 12 de televiziune private şi libere la retransmisie din România cu bani proveniţi de la operatorii de cablu. În acest sens, Jucan a spus că ar fi necesară modificarea Legii audiovizualului printr-o Ordonanţă de Urgenţă.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la B1 TV, că "de la 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, se va modifica un pic şi legislaţia care reglementează drepturile de autor". "Ştiu că mulţi în presă merg pe această legislaţie, altfel în mod corect. Dreptul la informaţie este un drept constituţional, nu întâmplător trebuie să subvenţionăm în continuare televiziunea publică, dar eu cred că informare fac în egală măsură, dacă nu chiar mai mult decât TVR, şi celelalte televiziuni care au în program ştiri. Cele de divertisment sunt o altă discuţie. Motiv pentru care i-am cerut lui Teodorovici (ministrul Finanţelor-n.r.) şi încercăm să găsim o soluţie prin care să sprijinim acele mijloace de presă care prezintă ştiri", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici