Un membru CNA propune eliminarea parţială a "must-carry", iar cabliştii să retransmită gratuit doar TVR

Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), propune eliminarea parţială a conceptului "must-carry" - obligativitatea retransmisiei gratuite a unor televiziuni pe reţelele de cablu -, astfel încât cabliştii să retransmită doar posturile din portofoliul TVR.

650 afișări
Imaginea articolului Un membru CNA propune eliminarea parţială a "must-carry", iar cabliştii să retransmită gratuit doar TVR

Un membru CNA propune eliminarea parţială a "must-carry", iar cabliştii să retransmită gratuit doar TVR (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Valentin Jucan a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere publică despre Legea audiovizualului, că televiziunile ar trebui să aibă o relaţie comercială cu societăţile de cablu.

"Propun eliminarea parţială a ceea ce înseamnă astăzi «must-carry», având în vedere mutaţiile de pe piaţa media (...). Cred că ar trebui să ne gândim, cu maximă seriozitate, dacă mai are sens să existe acest concept de «must-carry». Urmează să fie implementată digitalizarea şi cred că «must-carry» ar trebui să se reducă doar la postul public de televiziune, TVR, la posturile locale, teritoriale, ale televiziunii publice. Atât timp cât plătesc pentru ele prin lege, acestea trebuie automat şi obligatoriu retransmise. Mai departe, totul ar trebui să se rezume la o relaţie comercială între difuzori şi cablist", a spus Jucan.

Întrebat dacă majorarea numărului de televiziuni care ar ieşi din "must-carry" nu va duce la majorarea abonamentului la cablu, Jucan a răspuns că nu crede că acest lucru se va întâmpla.

"Ca să fii un program TV în «must-carry» trebuie să te declari liber la retransmisie, ca să nu ceri bani. Nu ar trebui să se scumpească cu nimic abonamentul. Dacă s-ar percepe o taxă pentru retransmiterea unui difuzor, nu ar trebui să crească abonamentul de cablu", a spus Valentin Jucan.

CNA a stabilit în şedinţa din 22 ianuarie 2013 lista televiziunilor "must-carry", ce trebuie retransmise obligatoriu în 2013 de toţi cabliştii din România, conform articolului 82 din Legea audiovizualului numărul 504 din 2002 şi Deciziei CNA numărul 72 din 2012.

Astfel, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în anul 2013 se regăsesc programele Societăţii Române de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara), dar şi TV5, un program inclus obligatoriu în grilele operatorilor de cablu în baza unui acord internaţional între România şi Franţa.

De asemenea, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în 2013 se regăsesc următoarele televiziuni private, selectate de CNA în ordinea indicelui anual de audienţă: Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, Naţional TV, B1 TV, România TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactivă, Music Channel, TV Neptun, Naşul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O şi Inedit TV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici