Un miliardar rus vrea să cumpere Le Monde

Miliardarul rus Gleb Fetissov, proprietarul grupului bancar Ma Banque, vrea să cumpere Le Monde, unul dintre cele mai prestigioase cotidiane franceze.

50 afișări
Imaginea articolului Un miliardar rus vrea să cumpere Le Monde

Un miliardar rus vrea să cumpere Le Monde (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit publicaţiei ruse Kommersant, Fetissov a depus deja o ofertă de cumpărare şi nu are de gând, în caz de reuşită, "să se retragă din proiect, pe termen scurt".

"Pentru mine, este vorba în primul rând de un proiect de afaceri: voi dezvolta un cotidian şi voi păstra pachetul de acţiuni majoritar", a declarat Fetissov pentru Kommersant, fără a preciza suma la care se ridică eventuala tranzacţie.

Potrivit acestuia, el va atrage la Le Monde mai ales oameni de afaceri ruşi interesaţi de investiţiile franceze.

Le Monde caută un cumpărător care va trebui să investească masiv într-un grup de media cu mari datorii.

Le Monde a anunţat, luni, că a primit două oferte de preluare, contra unor sume cuprinse între 80 şi 120 de milioane de euro.

Prima ofertă a fost depusă de grupul format din oamenii de afaceri Matthieu Pigasse, Xavier Niel şi Pierre Bergé Pierre Bergé. A doua a fost depusă de Claude Perdriel, patronul Nouvel Observateur, operatorul France Télécom şi grupul media spaniol Prisa (cotidianul El Pais).

Gleb Fetissov, a cărui avere este estimată la 1,6 miliarde de dolari, ocupă locul al 42-lea în topul celor mai bogaţi oameni din Rusia, realizat în 2010 de publicaţia Forbes.

Un alt cotidian francez, France Soir, a fost preluat, anul trecut, de fiul unui oligarh rus, Aleksandr Pugachev, în vârstă de 25 de ani, care a investit mai multe zeci de milioane de euro în dezvoltarea publicaţiei.

Grupul Le Monde, care deţine cotidianul cu acelaşi titlu, dar şi alte reviste, precum săptămânalul cultural Telerama şi publicaţia catolică La vie, a înregistrat în 2009 pierderi nete în valoare de 25,2 milioane de euro.

În luna martie, grupul Le Monde a prezentat mai multe "inovaţii editoriale" pe care le dezvoltă în jurul mărcii sale, care au inclus o relansare a machetei tipărite şi a celei digitale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici