Un muzeu dedicat operelor lui Brâncuşi ar putea fi construit la Craiova

Un muzeu dedicat operelor lui Constantin Brâncuşi ar putea fi construit în aproprierea Muzeului de Artă din Craiova, reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj apelând pentru ridicarea clădirii la arhitectul Dorin Ştefan, câştigătorul unui concurs pentru proiectarea unui turn de 300 de metri în Taiwan.

407 afișări
Imaginea articolului Un muzeu dedicat operelor lui Brâncuşi ar putea fi construit la Craiova

Un muzeu dedicat operelor lui Brâncuşi ar putea fi construit la Craiova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Arhitectul Dorin Ştefan, câştigătorul unui concurs pentru proiectarea unui turn cu o înălţime de peste 300 de metri în Taichung, cel de-al treilea oraş ca mărime din Taiwan, a venit, joi, la Craiova, pentru a se întâlni cu conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj care i-a propus proiectarea unui "Muzeu Brâncuşi".

"Neaşteptată a fost această propunere. Ideea cu un pavilion Brâncuşi am încercat să o realizez mai demult. Făcusem o propunere pentru pavilionul României la Expoziţia din Shanghai, ea se baza atunci pe faptul că în anul 1910 Brâncuşi a făcut primele schiţe cu Pasărea Măiastră - un simbol dus undeva şi în Univers", a declarat Dorin Ştefan.

El susţine că ideea atelierului, care ar urma să fie construit chiar lângă Muzeul de Artă din Craiova, are la bază o intenţie a sculptorului Constantin Brâncuşi, care în 1930 ar fi dorit să-i ridice unui maharajah indian un templu de meditaţie.

"Plecând de la poveştile găsite pe această temă, mi-am închipuit că am putea face un cub de sticlă în formă pură şi perfect transparentă în interiorul căruia ar fi un ovoid - o formă specifică lui Brâncuşi. Aceste forme sunt destul de mari - cubul are o latură de 20 de metri, ovoidul va fi înalt de 20 de metri, iar în interiorul acestuia există o spirală. Ar fi o plimbare prin care cel care vizitează testează şi ideea de ascensiune - este un timp rezervat meditaţiei. În mijlocul spiralei s-ar proiecta o hologramă 3D cu «Pasărea măiastră» la o scară destul de mare. Intrarea s-ar face pe dedesubt, la nivelul solului ar exista doar cubul şi ovoidul. Cam ca la Muzeul Luvru s-ar desfăşura lucrurile, undeva dedesubt să existe accesul şi partea de muzeu, iar deasupra să fie aceste două forme", a mai spus aritectul Dorin Ştefan.

Directorul Muzeului de Istorie din Craiova, Mihai Fifor, a afirmat că ridicarea unui muzeu dedicat lui Constantin Brâncuşi reprezintă un gest "de recuperare culturală şi identitară" pentru zona Olteniei.

"Am fost întrebaţi de ce nu există un loc Brâncuşi în Craiova, adică un muzeu care să fie dedicat acestei personalităţi. În alte localităţi mari din lume se fac muzee dedicate, chiar dacă artiştii nu au decât o singură piesă de patrimoniu, dar oamenii construiesc în jurul acestei piese un muzeu. Noi avem patrimoniu, dar nu am avut niciodată muzeul lui Brâncuşi, iar acest lucru este unul care vine să pună în valoare Craiova", a declarat Mihai Fifor.

La rândul său, preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că ideea construirii la Craiova a unui muzeu dedicat lui Constantin Brâncuşi este mai veche.

"De mult timp există această dorinţă în Craiova, de a face un atelier al lui Brâncuşi, pentru că în urmă cu ani de zile, când s-a mutat atelierul şi când s-a construit cel de la Pompidou - au fost recuperate o serie de materiale din vechiul atelier şi tot timpul ne-a urmărit această idee, de a găsi un spaţiu în care să punem aceste obiecte care înseamnă istorie şi să preluăm din acest tezaur pe care îl are Muzeul de Artă din Craiova şi să-l punem într-un loc special destinat operelor lui Brâncuşi", a declarat şeful CJ Dolj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici