Un nou control la TNB. Caramitru spune, printr-o scrisoare deschisă, că nu are să îşi reproşeze „mai nimic”

Actorul Ion Caramitru anunţă că se face un nou control la instituţia pe care o conduce, Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti (TNB), şi că nu are mai nimic să îşi reproşeze, din punct de vedere al conduitei civice, profesionale şi materiale.

1875 afișări
Imaginea articolului Un nou control la TNB. Caramitru spune, printr-o scrisoare deschisă, că nu are să îşi reproşeze „mai nimic”

Ion Caramitru anunţă că se face un nou control la TNB şi că nu are să îşi reproşeze mai nimic

Ion Caramitru face aceste afirmaţii într-o scrisoare deschisă adresată "oamenilor, în general, spectatorilor, în special, prietenilor şi celor care nu-mi sunt prieteni".

"Când am debutat în rolul Eminescu, în 1964, la TNB, regizorul Sică Alexandrescu mi-a scris o dedicaţie pe cartea dăruită la premieră: 'Dragă Caramitru, cine are talent are şi mulţi duşmani, tu ai mult talent, îţi doresc cât mai mulţi duşmani!'. Pot să-i spun maestrului meu că urarea s-a împlinit. Am destui duşmani şi în teatru, şi în Parlament, şi în Guvern şi chiar pe stradă. Am ajuns, iubite maestre, la maturitate!", se arată în scrisoarea deschisă.

"Nu am a-mi reproşa mai nimic, nici privind conduita mea civică, nici profesională şi nici materială. Trebuie să-mi reproşez încrederea în oameni şi naivitatea de a uita ceea ce românul, tot timpul, ştie, că surprizele majore, dramatice şi uneori chiar tragice vin de la cei cărora, într-un fel sau altul, le-ai făcut doar bine în viaţă şi în carieră. De-aici şi până la linşajul mediatic pe care îl trăiesc, e doar un pas. Trebuie să mă apăr, să dovedesc, să mă dezbrac în faţa lumii, pentru a arăta unde mă doare şi ce am de gând să fac. Cam cum era în comunism. Am mai trecut prin asta. Sunt pregătit. Mă simt nevoit, pentru a treia oară în ultimii douăzeci de ani, să-mi salvez onorabilitatea.

În 2001, tot la iniţiativa Ministerului Culturii, s-a decis un control, chitit să mă compromită, în legătură cu UNITER. La final, am câştigat în instanţă, un proces de calomnie care s-a încheiat cu condamnarea penală a Secretarului de Stat Ion Antonescu, zis «Mareşalu’». Am cerut, atunci, daune morale de 1 Leu, fiindcă nu câştigul material m-a interesat, ci ca adevărul să iasă la lumină. Între 2015 şi 2017, am fost controlat în toate ipostazele de funcţionar public, de binecunoscutul organism ANI. În 2017, dosarul a fost clasat", povesteşte Caramitru, care anunţă apoi un nou control demarat la TNB.

"Astăzi, mă pregătesc pentru a treia încercare. Acuzele curg torenţial, sunt deja un infractor, terenul e aproape inundat. Numai că astăzi, cauza mea este, în principal, salvarea de la inactivitate şi faliment a Teatrului Naţional din Bucureşti şi a principalelor instituţii naţionale ale României, aflate în directă legătură cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, responsabil, de facto, de activitatea noastră. Alături, un alt traseu de abordat, pornit de la delaţiuni şi neadevăruri venite de la câţiva colegi lipsiţi de scrupule. Sunt pregătit şi pentru asta", mai spune managerul Teatrului Naţional Bucureşti.

"Vreau să-mi asigur prietenii că nu am nevoie de ajutor, că am adevărul de partea mea şi că voi lupta să-l dovedesc. Îi rog doar să mă urmărească în tot ce fac. Atât", îşi încheie acesta scrisoarea deschisă.

La sfârşitul lunii iunie, ministrul Culturii, Daniel Breaz, a anunţat că va dispune un control la Teatrul Naţional Bucureşti, pentru a vedea cum sunt cheltuiţi banii, precizând că instituţia are în 2019 un buget de 57 de milioane lei, iar salariile actorilor au fost aproape triplate. În 2018, bugetul TNB a fost de 53 de milioane de lei.

"Este vorba de o firmă care colaborează cu Teatrul Naţional, care are un anumit contract de prestări servicii cu Teatrul Naţional, o firmă care nu ştiu de ce, cândva, a fost semnat acest contract, când eu cred că Teatrul Naţional ar fi avut angajaţi care să desfăşoare asemenea activităţi. În al doilea rând, bugetul Teatrului Naţional din Bucureşti este mai mare cu aproape un milion de dolari faţă de anul trecut. Eu doar atât am cerut, şi domnului manager, să cheltuiască cu responsabilitate banii şi să se gândească de cinci ori atunci când semnează un contract dacă banii publici merită să fie risipiţi", a declarat ministrul Culturii la un post TV.

Daniel Breaz a spus că nu înţelege de ce, după fiecare spectacol, 10% din încasări trebuie să fie luate de anumite persoane.

"Nu văd de ce Teatrul Naţional trebuie să vândă biletele la spectacole printr-o firmă privată. Am înţeles că sunt printre cele mai mari preţuri din ţară, dacă facem comparaţie cu alte teatre, cu Opera Naţională - care este pe profit -, şi nu înţeleg de ce actorii fac grevă, când salariile lor aproape că au fost triplate. Deci pentru mine sunt unele lucruri pe care nu le înţeleg. Eu doar am cerut ca cheltuirea banilor să fie făcută cu responsabilitate. Şi sincer, o să fac un control acolo, ştiu ce înseamnă un buget, ştiu cum trebuie să cheltuieşti banii publici, ştiu ce înseamnă bunul simţ şi o să fac un control acolo, să văd cum se cheltuie banii, şi toate aceste lucruri o să le fac publice", a mai spus Breaz.

Anterior, Ion Caramitru a explicat, printr-un comunicat transmis MEDIAFAX, că, după calculele sale de artist "liber cugetător", situaţia culturii româneşti este în faliment la vedere, faliment "care ţine de proasta gospodărire a întregului sistem financiar românesc".

El a relatat că teatrul pe care îl conduce are în prezent 54 de oameni din afară, deşi a solicitat de mai mulţi ani mai multe posturi, dintre care 39 deservesc scena. Managerul TNB a explicat că teatrul se află în impas financiar, unul dintre motive fiind aprobarea cu întârziere a bugetului de stat pe anul în curs.

Săptămâna trecută, după o întâlnire a managerilor instituţiilor de cultură, la Guvern, cu premierul Viorica Dăncilă, Caramitru că a cerut demisia ministrului Culturii şi a comparat anunţatul control la TNB cu Inchiziţia.

„Am fost puşi în situaţia de a primi un buget neîndestulător şi în situaţia de a nu mai putea plăti diferite cheltuieli care sunt inerente, şi în cazul Teatrului Naţional de a pune pe liber 54 de angajaţi. I-am spus doamnei prim-ministru pe repede-nainte, pentru că dânsa avea o întâlnire importantă şi ne-a promis, fiind de faţă şi ministrul Eugen Teodorovici, că săptămâna viitoare, după ce va face analiza lucrurilor pe care noi le-am prezentat, ne va chema din nou să spună ce soluţii a găsit. În ceea ce mă priveşte, am cerut demisia domnului ministru Breaz, pentru modul inoportun de preocupare faţă de instituţiile noastre şi de modul de expunere publică a frustrărilor domniei sale”, a declarat la momentul respectiv Ion Caramitru.

"A fost suficient ca să deschid gura ca să cer explicaţii pentru lipsa de buget, ca să fiu ameninţat cu Corpul de Control al ministrului. Aşa ceva este inadmisibil. Toată presa este plină de faptul că Ion Caramitru va fi anchetat de Corpul de Control, ca şi când până acum nu am fost anchetat în fiecare an de Curtea de Conturi (...) Este ca şi cum trimite Inchiziţia, să verifice anumite nereguli de ordin religios. Seamănă cu ce se întâmpla înainte de 1989, când la sesizarea unui grup de tovarăşi se făcea un control la instituţia respectivă şi se găsea tovarăşul director a fi vinovat de ceva", a mai spus atunci Caramitru.

Taguri:
caramitru,
tnb,
control

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici