Un reputat jurnalist canadian, suspendat din funcţie, pentru că a inventat reportaje din zone de război

Un reputat jurnalist canadian, François Bugingo, a fost suspendat de toate organizaţiile de presă cu care colabora, deoarece a inventat o serie de reportaje false din diverse zone de război, în ultimii 20 de ani, informează site-ul rtl.be.

203 afișări
Imaginea articolului Un reputat jurnalist canadian, suspendat din funcţie, pentru că a inventat reportaje din zone de război

Un reputat jurnalist canadian,suspendat din funcţie,pentru că a inventat reportaje din zone de război

Jurnalistul canadian a fost suspendat sâmbătă de toate companiile de televiziune, radio şi presă scrisă cu care a colaborat în ultima perioadă. Groupe Média, filială a trustului Québecor din Montréal, care deţine postul de televiziune TVA, a anunţat la rândul său, sâmbătă, că a renunţat la colaborarea cu acest jurnalist în vârstă de 41 de ani, originar din Congo.

În ediţia sa de sâmbătă, cotidianul La Presse, deţinut de grupul de presă Gesca, a publicat o anchetă detaliată despre reportajele din Libia, Somalia şi Bosnia pe care "jurnalistul François Bugingo le-a inventat în cele mai mici detalii".

Alte reportaje realizate de el sunt puse sub semnul întrebării în aceeaşi anchetă, care se bazează pe mărturiile unor jurnalişti despre care François Bugingo spunea că i-a întâlnit în timpul realizării reportajelor sale. Potrivit La Presse, François Bugingo ar fi recunoscut deja, într-un interviu recent, că nu a mers niciodată în Misrata, în Libia - locul de desfăşurare al unuia dintre reportajele sale.

Într-un comunicat de presă, conducerea postului TVA a precizat că "acuzaţiile aduse unuia dintre colaboratori, François Bugingo, sunt importante şi sunt luate în serios". În consecinţă, "colaborarea cu François Bugingo a fost suspendată până când verificările necesare vor fi finalizate". De asemenea, postul de televiziune TVA precizează că jurnalistul "nu este un angajat al Groupe Média", ci "un simplu colaborator".

Cu câteva ore înainte, grupul media Cogeco a anunţat de asemenea că a decis suspendarea lui François Bugingo. Jurnalistul realiza o cronică de politică internaţională pe postul de radio 98.5 care are cea mai mare cotă de audienţă din provincia canadiană Québec.

Alte două publicaţii ale grupului Québecor, pentru care François Bugingo lucra în calitate de colaborator şi de redactor de blog - Journal de Montréal şi Journal de Québec - au decis suspendarea din funcţie a jurnalistului.

Sâmbătă, pe pagina lui de Facebook, François Bugingo s-a declarat "siderat" de dezvăluirile făcute de cotidianul La Presse, spunând că este "dezolat de faptul că angajatorii (lui) actuali sunt amestecaţi în acest scandal fără voia lor". El a spus, de asemenea, că a furnizat întotdeauna patronilor săi "o informaţie verficată şi solidă".

Federaţia Profesionistă a Jurnaliştilor din Québec (FPJQ), din care François Bugingo face parte în calitate de membru, consideră că faptele care îi sunt reproşate acestuia sunt de natură "să păteze credibilitatea profesiei de jurnalist".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici