Un roman despre un atac terorist într-un muzeu a primit premiul Pulitzer pentru ficţiune pe 2014

Romanul "The Goldfinch", de Donna Tartt, ce prezintă drama unui adolescent care supravieţuieşte unui atac terorist comis într-un muzeu, a fost recompensat, luni, cu premiul Pulitzer pentru ficţiune pe anul 2014, informează site-ul oficial al acestor distincţii.

102 afișări
Imaginea articolului Un roman despre un atac terorist într-un muzeu a primit premiul Pulitzer pentru ficţiune pe 2014

Un roman despre un atac terorist într-un muzeu a primit premiul Pulitzer pentru ficţiune pe 2014

"The Goldfinch" este cel de-al treilea roman al scriitoarei Donna Tartt, primul scris de romanciera americană în ultimii 11 ani, şi prezintă procesul de maturizare a adolescentului american Theo, în vârstă de 13 ani, care supravieţuieşte unui atac terorist comis într-un muzeu, în urma căruia mama sa îşi pierde viaţa, alături de alte câteva zeci de persoane.

Pe de altă parte, potrivit Reuters, publicaţiile The Guardian US şi The Washington Post au fost recompensate cu premiul Pulitzer la categoria "serviciu public" pentru dezvăluirile făcute despre Edward Snowden şi programele americane de supraveghere.

Prestigioasele premii Pulitzer, acordate de Universitatea Columbia, sunt cele mai respectabile din jurnalismul american şi pot aduce atenţia şi recunoaşterea de care au nevoie ziarele şi site-urile care suferă de pe urma presiunilor economice şi a constrângerilor bugetare.

La categoria "Breaking news photography" s-a impus Tyler Hicks de la The New York Times cu un material despre atacul militanţilor islamişti comis în mall-ul Westgate din Nairobi, Kenya. Premiul la categoria "Feature photography" a revenit lui Josh Haner de la The New York Times pentru un eseu despre victimele atentatului cu bombă comis în timpul maratonul de la Boston.

The Boston Globe s-a impus la categoria "Breaking News" pentru acoperirea mediatică a atentatului cu bombă din timpul maratonului de la Boston şi, apoi, pentru cursa de urmărire şi de capturare a autorilor. Ceilalţi finalişti de la această categorie au fost The Arizona Republic, pentru prezentarea evenimentelor din jurul unui incendiu care a ucis 19 pompieri, şi The Washington Post, pentru acoperirea mediatică a atacului armat în masă de la Washington Navy Yard.

Premiul pentru "Reportaj de investigaţie" a revenit lui Chris Hamby de la The Center for Public Integrity, autorul unui material despre felul în care anumiţi avocaţi şi medici "păcălesc" sistemul pentru a nu acorda compensaţii minerilor care se îmbolnăvesc de o maladie pulmonară gravă cauzată de inhalarea pulberii de cărbune.

Premiul pentru "Reportaj analitic" a fost atribuit lui Eli Saslow de la The Washington Post pentru un material despre prevalenţa etichetelor alimentare în America de după recesiune.

La categoria "Jurnalistm local" s-au impus Will Hobson şi Michael LaForgia de la publicaţia Tampa Bay Times pentru un reportaj despre locuinţele mizerabile puse de municipalitate la dispoziţia persoanelor fără adăpost.

Premiul pentru "Jurnalism naţional" a revenit lui David Phillips de la The Gazette din Colorado Springs, cu un articol despre felul în care veteranii de război mutilaţi sunt trataţi de societatea americană.

Nu a fost atribuit niciun premiu la categoria "Cronică".

Premiul la categoria "Comentariu" a fost câştigat de Stephen Henderson de la Detroit Free Press, iar premiul pentru "Critică" a revenit lui Inga Saffron de la Philadelphia Inquirer. La categoria "Editorial" s-a impus redacţia publicaţiei The Oregonian, iar la categoria "Caricatură" s-a impus Kevin Siers de la Charlotte Observer.

LISTA COMPLETĂ a câştigătorilor premiilor Pulitzer 2014:

Jurnalism

Servicii publice - The Guardian US şi The Washington Post

Breaking News - The Boston Globe

Jurnalism de investigaţie - Chris Hamby de la The Center for Public Integrity, Washington

Jurnalism analitic - Eli Saslow de la The Washington Post

Jurnalism local - Will Hobson şi Michael LaForgia de la Tampa Bay Times

Jurnalism naţional - David Philipps de la The Gazette, Colorado Springs

Jurnalism internaţional - Jason Szep şi Andrew R.C. Marshall de la agenţia de presă Reuters

Critică - Inga Saffron de la The Philadelphia Inquirer

Comentariu - Stephen Henderson de la Detroit Free Press

Cronică - nu a fost acordat

Caricatură - Kevin Siers of The Charlotte Observer

Fotografie breaking news - Tyler Hicks de la The New York Times

Fotoreportaj - Josh Haner de la The New York Times

Arte

Ficţiune: "The Goldfinch", Donna Tartt

Teatru - "The Flick", de Annie Baker

Istorie - "The Internal Enemy: Slavery and War in Virginia, 1772-1832", de Alan Taylor

Biografie - "Margaret Fuller: A New American Life", de Megan Marshall

Poezie - "3 Sections" de Vijay Seshadri

Non ficţiune - "Toms River: A Story of Science and Salvation", de Dan Fagin

Muzică - "Become Ocean", de John Luther Adams

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici