Un tablou confiscat de nazişti, vândut la licitaţie cu aproape 3,4 milioane de dolari

Un tablou pictat de artistul olandez Gerrit van Honthorst, în secolul al XVII-lea, care a aparţinut unui sfătuitor al ţarinei Ecaterina cea Mare şi a fost expus la Muzeul Ermitaj din Rusia înainte de a fi confiscat de nazişti, a fost vândut la licitaţie cu aproape 3,4 milioane de dolari.

165 afișări
Imaginea articolului Un tablou confiscat de nazişti, vândut la licitaţie cu aproape 3,4 milioane de dolari

Un tablou confiscat de nazişti, vândut la licitaţie cu aproape 3,4 milioane de dolari (Imagine: gallristny.com)

Tabloul "The Duet", confiscat de nazişti de la colecţionarul de artă evreu Bruno Spiro şi vândut apoi, în 1969, Muzeului de Arte Frumoase din Montreal, a fost vândut cu 3.371.750 de dolari (comision inclus) la o licitaţie organizată miercuri, de casa Christie's.

Pictura, pe care muzeul din Montreal a cedat-o moştenitorilor lui Bruno Spiro în luna aprilie, era estimată la un preţ cuprins între 2 milioane de dolari şi 3 milioane de dolari.

Cumpărătorul acestui tablou, pictat în 1624, este Johnny van Haefton Ltd., un comerciant de artă londonez, specializat în operele marilor maeştri olandezi şi flamanzi.

Tabloul "The Duet", care prezintă o femeie şi un bărbat - posibil o curtezană şi clientul ei - aplecaţi peste o carte, la lumina lumânărilor, a aparţinut contelui Alexandr Stroganov din Sankt Petersburg, sfătuitorul ţarinei Ecaterina cea Mare în domeniul artei. A fost expus la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg înainte de a fi naţionalizat după revoluţia rusă. Regimul sovietic l-a vândut la licitaţie în 1931, la Berlin, iar Bruno Spiro l-a cumpărat la puţin timp după aceea.

După Al Doilea Război Mondial, tabloul a aparţinut mai multor colecţionari germani, înainte de a fi achiziţionat de muzeul din Montreal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici