Un timbru "Cap de Bour" 27 de parale, estimat la 10.000 de euro, scos la licitaţie de Artmark - FOTO

Singurul timbru "Cap de Bour" 27 de parale din prima emisiune, aflat pe piaţă cu certificat de autenticitate, va fi scos la licitaţie, pe 29 septembrie, de Artmark, preţul său de pornire fiind de 10.000 de euro.

18394 afișări
Imaginea articolului Un timbru "Cap de Bour" 27 de parale, estimat la 10.000 de euro, scos la licitaţie de Artmark - FOTO

Un timbru "Cap de Bour" 27 de parale, estimat la 10.000 de euro, scos la licitaţie de Artmark

Expoziţia cu licitaţie "România iluministă - de la Brâncoveanu la Cuza" aduce în atenţia publicului documente şi manuscrise cu valoare muzeală, iar cel mai valoros lot este Timbrul Cap de Bour 27 de parale din 1858, ce face parte dintre primele timbre tipărite pe teritoriul Ţărilor Române. Tirajul iniţial de 6.000 de exemplare a circulat doar trei luni, acestea fiind retrase la sfârşitul lui octombrie 1858.

Licitaţia va avea loc pe 29 septembrie, de la ora 19:30, la Athénée Palace Hilton din Bucureşti.

În România mai există doar 50 de exemplare "Cap de bour" din prima emisiune, iar valoarea estimată la licitaţiile internaţionale a unui "Cap de Bour" din valoarea de 27 de parale atinge 100.000 de euro, informează un comunicat remis MEDIAFAX de Artmark.

Piesă rară de colecţie filatelică, "Cap de Bour" de 27 de parale, este emis la aceeaşi dată cu cel de 54 de parale, 15 iulie 1858, şi pus în circulaţie o săptămână mai târziu, la 22 iulie 1858. Aceste timbre sunt foarte rare, ele fiind emise într-un tiraj de numai 6.016, din care doar 3.691 vândute.

Capetele de Bour reprezintă un pas important către independenţa şi autonomia Moldovei faţă de imperiul Otoman, care la acel moment nu permitea Ţărilor Române nici un fel de autonomie instituţională sau economică, cum ar fi moneda proprie, însemnele sau drapelul. Acest lucru este totodată o dovadă a modernizării accelerate prin care au trecut Principatele Române după jumătatea secolului al XIX-lea.

Acest timbru reproducea heraldica stemei Moldovei, capul de bour înscris într-un cerc, urmat de o goarnă poştală la bază, o stea în cinci colţuri şi legenda "porto scrisori", scrisă cu litere chirilice. Fiecare timbru avea trecută şi valoarea nominală, fie de 27, 54, 81 sau de 108 parale. Timbrele erau imprimate potrivit tehnicii tête-bêche şi copiau modelul austriac, folosindu-se matriţe de oţel.

Din lotul licitaţiei mai fac parte un timbru Cap de Bour 54 de parale, din 1858, o piesă rară de colecţie filatelică, însoţit de certificat de autenticitate, cu un preţ de pornire de 3.500 de euro, şi un Cap de Bour 40 de parale, din 1858, estimat la 200 de euro, potrivit site-ului artmark.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici