Unele dintre cele mai aşteptate documentare româneşti, în premieră mondială la Astra Film Fest

Unele dintre cele mai aşteptate documentare româneşti, printre care "Anul dragonului", de Adina Popescu şi Iulian Ghervas, şi "Maria", de Claudiu Mitcu, vor fi proiectate la cea de-a 20-a ediţie a Astra Film Festival (AFF), care va avea loc la Sibiu, în perioada 14 - 20 octombrie.

649 afișări
Imaginea articolului Unele dintre cele mai aşteptate documentare româneşti, în premieră mondială la Astra Film Fest

Unele dintre cele mai aşteptate documentare româneşti, în premieră mondială la Astra Film Fest (Imagine: Shutterstcok)

Potrivit organizatorilor, Astra Film Festival continuă tradiţia ediţiilor trecute şi aduce în prim plan realităţi româneşti surprinse în poveşti extraordinare spuse cu limbajul cinematografic. Unele dintre cele mai aşteptate producţii româneşti ale momentului sunt proiectate în premieră mondială la ediţia aniversară a Astra Film Festival, unul dintre cele mai notabile evenimente dedicate filmului documentar din Europa, care, în ultimele două decenii, a promovat constant filmul românesc de non-ficţiune pe plan internaţional.

Programul filmelor româneşti din selecţia AFF 2013 propune o călătorie cinematografică incitantă, timp de şapte zile, prin România non-fictivă, cu poveştile ei neobişnuite şi personaje atipice, toate transpuse pe marele ecran sub formă de documentare observaţionale, de televiziune, eseuri, docudrame şi filme de autor.

Astfel, la AFF 2013, va fi proiectat "Roma Connection" (regia: Mirel Bran), un documentar despre romii din satul Bărbuleşti care se află în spatele unor reţele infracţionale din Paris şi Geneva. "The Internet is closing down" (regia: Alex Lungu) este primul documentar românesc care dezbate un subiect care încinge online-ul şi nu numai: lacunele legislaţiei de copyrighting în mediul online din România şi din lume. Cât valorează (în bani) viaţa unei fiinţe umane? - depun mărturie pe marele ecran şapte fete din România implicate fără voia lor în traficul de carne vie, în documentarul "Speranţe la vânzare" (regia: Cecilia Felmeri).

Cum se fac audienţele în Primăria din Piatra Neamţ în absenţa primarului se poate afla din documentarul observaţional "Au nom du Maire" (regia: Anca Hirţe). Cine distribuie, dar mai ales cine primeşte seringi în regim ambulatoriu în Bucureşti? - este o realitatea izbitoare surprinsă în "City Tour" (regia: Andrei-Nicolae Teodorescu).

Cum arată România din perspectiva străinilor? - documentarul "Anul dragonului" (regia: Adina Popescu şi Iulian Ghervas) dezvăluie aspecte din viaţa comunităţii chineze din Bucureşti şi încercările lor de a se adapta într-o ţară necunoscută. "Hay Days" (regia: Ralph Veraart) prezintă povestea unui cuplu englez care şi-a vândut casa din Marea Britanie şi a decis să se stabilească la o fermă într-un sat de munte din judeţul Harghita.

În premieră la Astra Film Festival va fi proiectat "Valea Plângerii" (regia: Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crişan), un documentar care descrie cinematic operaţiunile de deportare şi ucidere a romilor în siturile din Transnistria. Secretele operaţiunii (ratate) de asasinare a doi mari scriitori disidenţi stabiliţi la Paris, Paul Goma şi Virgil Tănase, ies la iveală în "Afacerea Tănase. Leapşa pe murite" (regia: Ionuţ Teianu). Cum şi de ce a vândut Ceauşescu evreii din România? - se poate afla din "Evrei de vânzare", în regia lui Radu Gabrea. "Combinatul" (regia: Maria - Cătălina Andrieş) observă din interior puterea comunităţii muncitorilor de la Combinatul de fire sintetice din Vaslui, care nu a încetat să existe indiferent de regimul politic. "8 Martie" (regia: Alexandru Belc) propune spectatorilor să afle ce a fost şi ce a rămas din grandoarea şi fastul sărbătorii de 8 Martie.

Publicul AFF 2013 va putea urmări un scurtmetraj documentar, "Familia mea, pe scurt" (regia: Elena Borcea), realizat de o adolescentă în vârstă de 16 ani din Bârlad, despre dinamica familiei în condiţiile în care părinţii ei lucrează în străinătate. Filmul a fost prezentat la Festivalul de la Cannes din 2013, în secţiunea Short Film Corner. "10 X Observator Cultural" (regia: Marian Baciu) invită spectatorii în culisele publicaţiei cu acelaşi nume. "Ion" (regia: Olivier Magis) spune povestea unui cuplu de nevăzători emigraţi şi integraţi în societatea belgiană, iar documentarul "Maria" (regia: Claudiu Mitcu) împărtăşeşte experienţa pe care o trăiesc cei care veghează oamenii aflaţi pe patul de moarte.

Selecţia celor mai recente documentare filmate în România de autori români şi străini laolaltă se poate vedea într-un singur loc, la Sibiu, în intervalul 14 - 20 octombrie, la Astra Film Festival, locul unde, timp de o săptămână, se poate lua pulsul societăţii româneşti.

"Când mă gândesc la cei 20 de ani de Astra Film Festival, nu pot să nu remarc că subiectele fierbinţi actuale au fost pipăite ca nevroze ale societăţii noastre cu ani în urmă, de filmele prezentate la AFF, iar în sălile de proiecţii s-au încins spiritele exact cum s-a întâmplat şi săptămâna trecută pe străzi. Alexandru Solomon a făcut un film proiectat în 1998, «Viaţă de câine», despre câinii cu şi fără stăpân din Bucureşti, iar problema mineritului din Apuseni a fost subiect în 2004, «New Eldorado», şi în 2012, «Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei». Astra Film Festival a fost şi este locul de lansare în premieră a documentarelor despre România", a declarat Dumitru Budrala, director fondator a Astra Film Festival.

Astra Film Festival 2013 este organizat de Astra Film - CNM ASTRA şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu, Centrului Naţional al Cinematografiei, Ministerului Culturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici