Universal Music cumpără divizia de muzică înregistrată a EMI, pentru 1,9 miliarde de dolari

Divizia de muzică înregistrată a EMI va fi vândută companiei Universal pentru suma de 1,9 miliarde de dolari, în urma unei înţelegeri între cele două părţi, anunţată vineri, informează bbc.co.uk.

256 afișări
Imaginea articolului Universal Music cumpără divizia de muzică înregistrată a EMI, pentru 1,9 miliarde de dolari

Universal Music cumpără divizia de muzică înregistrată a EMI, pentru 1,9 miliarde de dolari (Imagine: Mediadfax Foto/AFP)

Potrivit unor surse apropiate companiei, cealaltă jumătate a EMI - divizia de editare a materialelor muzicale - va fi vândută unui consorţiu condus de Sony, pentru peste 2 miliarde de dolari.

EMI, înfiinţată în 1897, este compania de înregistrări a unor artişti celebri, precum Coldplay, The Beatles şi Pink Floyd.

În februarie, grupul bancar american Citigroup a preluat casa de discuri EMI, unde era unul dintre cei mai importanţi creditori. Citigroup împrumutase sume considerabile fondului de investiţii Terra Firma - 2,6 miliarde de lire sterline - pentru a o ajuta să cumpere EMI în 2007. Totuşi, preluarea EMI de către Terra Firma a fost un eşec, conducerea fondului de investiţii considerând că a plătit o sumă prea mare pentru casa de discuri. Din acest motiv, în februarie anul acesta, Terra Firma a fost obligată să cedeze controlul EMI către Citigroup, după ce nu a mai putut achita datoriile către grupul bancar.

EMI avea anul trecut o datorie considerabilă către Citigroup, care trebuia achitată până în luna iunie 2010. Compania a încearcat să îşi convingă investitorii să facă o altă injecţie de capital, pentru a evita să fie preluată, în iunie 2010, de Citigroup, dar nu a reuşit.

Potrivit unor surse de pe piaţă, Citigroup nu era interesat de administrarea EMI şi voia să o vândă.

După anunţul preluării de către Universal a diviziei de muzică înregistrată a EMI, Mick Jagger de la Rolling Stones şi-a exprimat mulţumirea: "Îmi pare bine, mai ales că EMI va fi deţinută din nou de oameni care au muzica în sânge".

"Universal Music Group se angajează să respecte moştenirea culturală şi diversitatea artistică a EMI, dar şi să investească în artiştii şi angajaţii acesteia, pentru a dezvolta compania", a declarat Lucian Grainge, preşedintele Universal Music.

Universal Music este o divizire a companiei de media franceză Vivendi.

Printre labelurile EMI se numără Blue Note, Capitol, Parlophone şi Virgin Records.

Printre labelurile aflate sub umbrela Universal se numără Def Jam, Motown, Decca, Island Records, Interscope Records şi Polydor Records.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici