Unul dintre cei mai influenţi sociologi ai secolului 20, Zygmunt Bauman, a murit la 91deani la Leeds

Gânditor de stânga, evreu polonez, transfug în Uniunea Sovietică odată cu invazia naziştilor în Polonia, fidel al lui Stalin şi al regimului comunist până-n 1968, profesor în Israel, apoi la Leeds în Marea Britanie- repere ale celui care a definit modernitatea fluidă, ignorând morala clasică.

539 afișări
Imaginea articolului Unul dintre cei mai influenţi sociologi ai secolului 20, Zygmunt Bauman, a murit la 91deani la Leeds

Unul dintre cei mai influenţi sociologi ai secolului 20, Zygmunt Bauman, a murit la 91deani la Leeds (Imagine: elpais.com)

Fraza centrală a ultimelor sale lucrări este ”modernitatea fluidă”, prin care Bauman defineşte globalizarea şi critică societatea contemporană individualistă. O lume cu repere exclusiv în propria individualitate.

În cartea sa ”Modernity and the Holocaust”, Bauman argumenta că nazismul şi crimele sale în masă sunt conectate nu doar cu regresiunea spre barbarism a civilizaţiei, ci şi cu industrializarea. Maşinismul statului modern a făcut posibile crimele în masă.

Mai multe detalii despre gândirea lui Bauman aici şi aici.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici