Vaclav Havel, recompensat cu premiul Kafka pentru literatură

Dramaturgul Vaclav Havel, fost disident şi fost preşedinte al Cehiei, a obţinut marţi, la Praga, premiul internaţional pentru literatură Franz Kafka, pentru eseurile şi piesele sale de teatru.

126 afișări
Imaginea articolului Vaclav Havel, recompensat cu premiul Kafka pentru literatură

Vaclav Havel, recompensat cu premiul Kafka pentru literatură (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un juriu internaţional, compus din nouă membri, l-a ales pe Havel dintre 14 candidaţi la acest premiu, care este un omagiu adus autorului volumului "Procesul", originar din Praga.

Premiul se află anul acesta la a zecea ediţie şi este însoţit de un cec în valoare de 10.000 de dolari (7.200 de euro).

"Vaclav Havel este autorul unei vaste opere literare (...) care, din mai multe aspecte, a influenţat literatura cehă, europeană şi mondială", a declarat juriul într-un comunicat.

Printre laureaţii din anii precedenţi se numără scriitorul american Philip Roth, britanicul Harold Pinter, japonezul Haruki Murakami şi francezul Yves Bonnefoy, dar şi cehii Ivan Klima şi Arnost Lustig.

Fost disident, Vaclav Havel, în vârstă de 74 de ani, este unul dintre principalii artizani ai căderii regimului comunist din fosta Cehoslovacie, după Revoluţia de catifea din noiembrie 1989.

A fost ales preşedinte al Cehoslovaciei în decembrie 1989, înainte să devină, după divizarea ţării, preşedinte al Cehiei, în 1993, funcţie pe care a păstrat-o timp de zece ani.

Este autorul mai multor opere literare precum "Leaving", "Petrecerea din grădină", "Audience", "Largo desolato".

În aprilie, presa cehă anunţa că Havel îşi va face debutul ca regizor de film, urmând să realizeze o adaptare pentru marele ecran a piesei sale de teatru intitulată "Leaving". Piesa a avut un succes răsunător la Praga, a fost jucată la Londra şi New York. "Leaving" este prima piesă scrisă de Havel după cei 20 de ani în care a fost implicat în viaţa politică din Cehia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici