Valentin Uritescu: Sergiu Nicolaescu avea mari calităţi şi mari defecte, dar era extraordinar

Actorul Valentin Uritescu, care a fost distribuit în filmul "Noi cei din linia întâi", regizat de cineastul Sergiu Nicolaescu, a spus pentru MEDIAFAX că păstrează de la acesta cele mai frumoase amintiri din cariera sa, subliniind totodată că Sergiu Nicolaescu a fost un regizor de o mare profunzime.

502 afișări
Imaginea articolului Valentin Uritescu: Sergiu Nicolaescu avea mari calităţi şi mari defecte, dar era extraordinar

Valentin Uritescu (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)

"Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească! A fost un regizor excepţional şi tot timpul mi-am dorit să joc în filmele lui. De câte ori mă duceam în concediu la Vinerea, locul meu natal, şi mă vedea tata, îmi spunea: «Când joci şi tu într-un film al lui Nicolaescu?» Iată că a venit momentul să facem «Noi cei din linia întâi» şi atunci l-am cunoscut pe omul şi regizorul Sergiu Nicolaescu, care avea o putere uluitoare.

Avea mari calităţi şi mari defecte, dar era o personalitate extraordinară. L-am iubit şi el m-a iubit pe mine, deşi, atunci când a fost vorba să facem «Lumini şi umbre», el a considerat că sunt prea bătrân pentru acest rol şi a încercat să mă refuze. Însă Andrei Blaier l-a convins sunt foarte bun pentru a juca pe Şaptefraţi, aşa că el ne-a dus la Buftea, pe o zăpadă mare de tot şi a făcut o instrucţie cu noi... Iar eu am fost mai zelos decât dracul, pentru că trebuia să îl conving că sunt bun", îşi aminteşte Valentin Uritescu.

Acesta a mai spus că, mai târziu, Sergiu Nicolaescu a dorit să îl distribuie în filmul "Orient Express", dar că starea de sănătate nu i-a permis să accepte rolul.

"Dumnezeu să-l odihnească şi să-l ierte! Aşa se duc cei buni. Rămân alţii care vor duce mai departe cinematografia. Iar cei care mănâncă ciuperci că Sergiu Nicolaescu nu avea profunzime nu au dreptate", a încheiat Valentin Uritescu.

Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.

Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat joi, la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici