VIDEO COM: Decesul lui J2, cea mai bătrână balenă ucigaşă din lume. O lovitură dată orcilor

J2 a decedat, se pare. O viaţă a fost numită ucigaşă. De fapt, şi-a crescut cu demnitate puii, a avut grijă de puii altora, a transmis tradiţia şi rutina orcilor celor ca ea. Tot mai puţine au rămas pe lume.

945 afișări
Imaginea articolului VIDEO COM: Decesul lui J2, cea mai bătrână balenă ucigaşă din lume. O lovitură dată orcilor

COM: Decesul lui J2, cea mai bătrână balenă ucigaşă din lume. O lovitură dată orcilor VIDEO (Imagine: Mediafax Arhiva Foto)

Cea mai bătrână balenă ucigaşă din lume, ”Granny” (”Bunicuţa”), a cărei vârstă a fost estimată la peste 100 de ani, nu a mai apărut în locurile sale obişnuite şi cel mai probabil a murit, informează BBC.

Omagiul lui J2:

Profesorul Darren Croft de la Universitatea Exeter din Marea Britanie, coordonatorul studiului de biologie evoluţionistă a declarat: ”Era inevitabil ca această zi să vină în cele din urmă, este o veste foarte tristă şi reprezintă încă o lovitură pe care o primeşte populaţia de orci”.

Pe site-ul oficial al CWR, care a anunţat decesul lui Granny, profesorul Balcomb a dezvăluit că a văzut-o pentru ultima dată pe celebra balenă pe data de 12 octombrie 2016, în timp ce înota spre nord, la mare distanţă în faţa membrilor familiei sale. Poate că alţi observatori dedicaţi balenelor au văzut-o de atunci, dar, până la sfârşitul anului 2016 a fost declarată oficial dispărută din populaţia de balene ucigaşe Southern Resident, iar acum, cu regret, vă anunţăm că noi o considerăm decedată”.

Cine este J2

Oficial se numeşte J2. Era alintată ”Granny”. BBC i-a dedicat un întreg documentar. A fost de folos în a afla misterul festilităţii orcilor. Granny conducea grupul în căutarea hranei, avea grijă de puii altor femele şi chiar avea grijă de masculii neajutoraţi.

Balenele ucigaşe dintr-o regiune cunoscută sub numele de Marea Salish - în apropiere de Vancouver şi Seattle - au fost subiectul unui studiu de patru decenii, condus de profesorul Ken Balcomb de la Center for Whale Research (CWR).

Profesorul Balcomb şi-a început cercetarea după o perioadă - între 1965 şi 1975 - în care balenele ucigaşe erau capturate din Marea Salish pentru a popula parcurile de distracţii marine. Obiceiurile predictibile ale acestor balene le-au făcut să devină o ţintă ideală pentru capturare. De atunci, s-a pus problema protecţiei acestei specii.

Sursa

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici