VIDEO Filmul "Câini", în regia lui Bogdan Mirică, desemnat "cel mai bun film străin de debut" la premiile Criticilor de Cinema Francezi

Lungmetrajul "Câini", în regia lui Bogdan Mirică, a fost numit "cel mai bun film străin de debut" în cadrul galei premiilor acordate de Sindicatul Francez al Criticilor de Cinema (SFCC), potrivit The Hollywood Reporter.

939 afișări
Imaginea articolului VIDEO Filmul "Câini", în regia lui Bogdan Mirică, desemnat "cel mai bun film străin de debut" la premiile Criticilor de Cinema Francezi

VIDEO Filmul "Câini", în regia lui Bogdan Mirică, desemnat "cel mai bun film străin de debut" la premiile Criticilor de Cinema Francezi (Imagine: Imdb)

Pe de altă parte, lungmetrajul "Câini", regizat de Bogdan Mirică, a obţinut şi premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, în secţiunea Un Certain Regard în cadrul Festivalului de Film de la Cannes din 2016.

Thriller-ul "Câini", semnat de regizorul Bogdan Mirică, "un labirint moral şi emoţional", în cuvintele lui Bogdan Mirică, a fost elogiat de critici la Festivalul de la Cannes, unde a obţinut premiul FIPRESCI în secţiunea "Un certain regard". "Dogs" e "despre psihologii malformate, lipsite de emoţie şi umanitate", a mai afirmat Bogdan Mirică.

Drama-thriller "Câini", debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, cu Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu în distribuţie, se petrece în România rurală, în apropierea graniţei cu Ucraina.

Producţia "Câini" spune povestea lui Roman, un tânăr de la oraş, care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său, care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine martorul unor evenimente bizare şi o senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer. Pe câinele bunicului îl cheamă simbolic Poliţia.

„Chiar si azi mai există locuri în România – zone rurale, uitate de Dumnezeu – unde legea e doar un concept îndepărtat şi abstract. Ce funcţionează cu adevărat e legea pe care şi-o fac oamenii care trăiesc acolo. Plasat într-un astfel de loc – în câmpiile nesfârşite ale Dobrogei – filmul e un labirint moral şi emotional care porneşte de la un conflict vechi de când lumea: lupta cu aproapele”, spune Bogdan Mirică despre "Dogs".

În film, moştenirea celor 550 de hectare de pământ, într-o aparentă sălbăticie, la ţară, în România, lângă graniţa cu Ucraina se dovedeşte problematică. Bogdan Mirică debutează cu un lungmetraj convingător, în care jonglează cu indicii de thriller sinistru. A ales să ritmeze filmul în manieră tensionată, low-key. Tensiunea se contopeşte subtil, "la nivel molecular" cu o căldură excesivă şi cu întâmplările bizare, pe care protagonistul le descoperă în Dobrogea. Este o pildă despre anarhie, în care ameninţarea ce planează asupra oamenilor este filtrată, percutantă, livrată în doze mici, cinematografice. Din tradiţia locală atavică se desprind scenele de violenţă.

„Câini” este semnat de Bogdan Mirică, scenaristul şi co-regizorul serialului HBO „Umbre”. Filmul a mai a câştigat două premii la Festivalul de la Sarajevo: Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor - Gheorghe Visu, şi Menţiunea Specială a Juriului şi este nominalizat pentru Descoperirea europeană a anului 2016, la European Film Awards. În toamna anului trecut, filmul a mai fost proiectat şi în festivaluri din Finlanda, Norvegia, Canada, Polonia, Israel, Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Statele Unite şi Italia.

Trailer oficial al filmului:

Spectatorii îi pot revedea în filmul "Câini" pe câţiva dintre cei mai apreciaţi actori români: Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu, alături de Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Caşcaval, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Cătălin Paraschiv, Andrei Ciopec.

„Scenariul a pornit de la o lume pe care o cunosc foarte bine - lumea în care am copilărit, la bunica la ţară. De fapt, nu atât lumea aia m-a interesat, cât emoţiile mele faţă de ea, emoţii pe care le mai am în mine şi acum. Ce mi-a rămas în cap a fost caracterul arbitrar, imprevizibil al violenţei de acolo – am văzut oameni care săreau să se omoare, fără o miză clară – şi asta mi se pare înfricoşător. Cum poţi să te aperi de ceva ce nu poţi anticipa – nici măcar teoretic?”, spune Bogdan Mirică.

Detalii despre lungmetrajul „Câini” aici şi pe pagina de Facebook a filmului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici